Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Shoaib Sultan vil ikke vil ikke uttale meg om Irans teologiske begrunnelse for å praktisere dødsstraff for homofili.

Shoaib Sultan vil ikke vil ikke uttale meg om Irans teologiske begrunnelse for å praktisere dødsstraff for homofili.

- Homofili er synd, men dødsstraff er feil

Generalsekretær i Islamsk råd Norge, Shoaib Sultan, mener at homofili er synd, men at dødsstraff likevel er feil. Han forsvarer Asghar Ali som ikke ville ta klart avstand fra dødsstraff for homofili på et møte onsdag kveld.

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2012 kl 13:12

– Jeg mener dødsstraff er feil på et generelt grunnlag. Samtidig mener jeg at homofili er synd siden Koranen forbyr det. Men jeg mener selvsagt ikke at man bør dømmes til døden for det, sier Shoaib Sultan, generalsekretær i Islamsk råd Norge.

Han insisterer på at Fritanke.no bruker ordet "feil" om dødsstraff, og ønsker ikke å bruke et ord som "forkastelig".

- Hvorfor vil du ikke bruke et slikt ord?

- Det er et ord som ikke er en del av mitt vanlige vokabular, men dette må ikke tolkes som noen formildning av min holdning til dødsstraff, sier Sultan.

Han forsvarer sin trosfelle Asghar Ali som på et møte i Humanismens hus onsdag ikke ville ta klart avstand fra Irans dødsstraff for homofili. Ali er nestleder i Islamsk råd og styremedlem i Oslo Arbeidersamfunn, som er det største lokallaget i Arbeiderpartiet.

- Ali ville ikke si noe om dette fordi det iranske regimet er shia-muslimsk, mens han selv er sunni-muslim. Derfor var han redd for å si noe feil på vegne av noen han ikke representerer. Men dessverre ble dette misforstått, sier Sultan.

Han sier seg enig i at Asghar Ali burde ha skjønt at dette kom til å bli oppfattet som en støtte til dødsstraff for homofili, og at han derfor burde ha uttrykt seg klarere.

- Men det er lett å være etterpåklok. Det er ikke alltid så lett å tenke på alle slike ting når man sitter på et debattmøte, sier han.

- Mener du at Iran tolker islam feil når de praktiserer dødsstraff for homofili?

- De er shiamuslimer. Jeg kan ikke tolke deres praksis og hvordan de begrunner dette teologisk.

- Men det bør vel være mulig å ta avstand fra dødsstraff på et generelt grunnlag, selv om man ikke er shia-muslim?

- Ja, og jeg sier at dødsstraff er feil. Men jeg vil ikke uttale meg om Irans teologiske begrunnelse for dette.

Entydig fordømmelse

Det var på et møte i Humanismens hus onsdag kveld at Asghar Ali vegret seg fra å ta entydig avstand fra dødsstraff for homofili. Dette har ført til sterke reaksjoner, blant annet fra barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen.

- Jeg tar sterk avstand fra uttalelsen. Jeg er imot dødsstraff og dette er en farlig holdning å legitimere, og spesielt ille er dette overfor homofile, sier Ramin-Osmundsen til ABC Nyheter.

Tillitsvalgte i Arbeiderpartiet lar heller ikke uttalelsene gå ukommentert. Leder Jan Bøhler i Oslo Arbeiderparti varsler et møte med Ali for å få ryddet opp i saken.

- Det er helt uakseptabelt at et medlem av Arbeiderpartiet ikke tar klart avstand fra dødsstraff for homofile. Dette er hinsides alt vi står for. Hans uttalelser provoserer meg, og jeg skal innkalle ham til et møte fredag, sier Bøhler til NTB.

- Jeg er misforstått

I dag har imidlertid Ali gått ut med en forklaring. Han føler seg misforstått.

- Jeg tar som norsk muslim naturligvis avstand fra alle former for vold og forfølgelse av mennesker basert på deres tro, hudfarge, seksualitet og etnisitet. Dette innebærer selvsagt også at jeg tar avstand for dødsstraff for homofile, sier han i en pressemelding.

Ali skriver at han har forsøkt å framstille homofili med utgangspunkt i islamsk tankegang.

- Det at jeg ikke kunne kommentere en sak utenfor mitt (begrensede) kompetansefelt, har i mediene blitt blåst opp til at jeg ikke avviser dødsstraff for homofile, skriver Ali i pressemeldingen.