Kontakt
Bekkestua skole i Bærum har siden 2014 holdt skoleavslutningene sine i Østerås kirke. Foto: Flickr/Leif Harboe + faksimile fra video
… men bare så lenge selve arrangementet ikke er religiøst.
Even Gran
Publisert: 29.08.2017 kl 14:18
Sist oppdatert: 29.08.2017 kl 14:26
Bekkestua skole i Bærum har i flere år arrangert den årlige skoleavslutningen i Østerås kirke rundt fire kilometer unna skolen.
Rektor på Bekkestua skole, Morten Rondan, forklarer at de ikke har lokaler som er store nok på selve skolen til å få plass til avgangselever, familier og andre som ønsker å komme, normalt opp mot 600 personer.
– Tidligere ble avslutningen holdt på skolen, men det ble for liten plass. Vi har vurdert Nadderudhallen som ligger like ved skolen, men har konkludert med at denne ikke egner seg til en seremoni av denne typen, sier han.
Fritanke.no skriver denne saken på grunnlag av et tips fra en forelder på skolen. Rektor Morten Rondan forteller at han aldri fått noen henvendelser fra foreldre som reagerer på dette.
– Nei, det har vi ikke. Hvis noen synes dette er feil oppfordrer jeg dem til å ta kontakt så skal vi behandle det i skolens organer som FAU og Samarbeidsutvalget, sier han.
Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, ser ikke noe alvorlig galt i å leie kirker til rent sekulære arrangement som en skoleavslutning med utdeling av vitnemål med mer.
– Det hadde selvsagt vært bedre hvis de leide et livssynsnøytralt lokale, men hvis det ikke er tilgjengelig synes jeg det er akseptabelt å leie en kirke til et rent sekulært, ikke-religiøst arrangement som dette, sier hun.
Mile presiserer at det Human-Etisk Forbund reagerer på, er faktisk religionsutøvelse i skolens regi.
– Det handler for eksempel om at skolen tar med seg elever til kirken for å overvære en gudstjeneste eller legger til rette for annen kristenforkynnende virksomhet. Et skolearrangement uten religiøse innslag blir ikke religiøs forkynnelse bare av å bli arrangert i en kirke, sier hun.
Mile mener likevel at skolen bør lytte til foreldrene.
– Hvis noen av foreldrene eller elevene reagerer på dette, bør skolen ta en runde på det og kanskje prøve å finne et annet lokale. Men hvis ingen reagerer synes jeg ikke dette er noen sak, sier hun.
Lokallagsleder i Bærum Human-Etisk Forbund, Stein Eriksen, synes heller ikke det er galt å ta i bruk kirken til noe slikt.
– Østerås kirke er romslig og smakfullt innredet. Det er lett å forstå at ledelsen på Bekkestua skole gjerne tar den i bruk for å få en verdig ramme om vitnemålutdelingen. Det er jo også positivt at kirker, som representerer en betydelig offentlig investering, kan tas i bruk til ikke-kirkelige formål, sier han til Fritanke.no.
Eriksen synes det understreker behovet for livssynsnøytrale seremonirom når en skole på denne måten må ta i bruk en kirke til et formål som den i utgangspunktet ikke var ment for.
– Den uunngåelige, ofte svært iøynefallende symbolikken kan oppleves både påtrengende og problematisk, i tillegg til at kirken eier og har disposisjonsrett til bygningen. Hvis det skulle bli alminnelig å gi kirkerommet et videre bruksområde, må dette endres. Vi trenger livssynsnøytrale forsamlingslokaler som alle kan bruke, sier han.
Se video fra vitnemålutdelingen i Østerås kirke nå i vår.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.