Kontakt
Bente Sandvig er fornøyd med det nye abortforslaget til Høyre og Krf. Foto: Merete Haseth/HEF
Fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig, synes kompromisset i abortsaken er godt. – Men det ligger ikke så langt unna dagens ordning, sier hun.
Even Gran
Publisert: 08.05.2014 kl 18:36
Sist oppdatert: 09.05.2014 kl 12:44
Onsdag undertegnet helseminister Bent Høie (H) og KrF-leder Knut Arild Hareide en løsning som fjerner dagens ordning med at fastleger skriver under på et skjema for å henvise kvinner til sykehus. Kvinner skal gå direkte til sykehusene for å be om abort hvis de ønsker det.
– Fastleger skal ikke lenger henvise, og dermed er det ingenting å reservere seg mot, sier Høie til NTB.
– Vi har sammen lykkes med å finne en løsning som bedre ivaretar kvinners rettigheter og samtidig ivaretar samvittighetsfrihet i spørsmål om liv og død for fastleger, sier Hareide.
De to har også blitt enig om at det settes ned et utvalg med mål å utrede hvordan tanke, religions- og samvittighetsfrihet best kan ivaretas i norsk arbeidsliv.
Avtalen innebærer at fastlegene skal tilby informasjon og veiledning om den bistand samfunnet kan tilby kvinner som vurderer abort. Det skal også opprettes et grønt opplysningsnummer for kvinner som lurer på hvilke rettigheter de har i abortspørsmål.
I forslaget vil det bli tydeliggjort at leger ikke kan reservere seg mot å sette inn spiral, forskrive p-piller eller henvise til assistert befruktning.
Kommunens ansvar for å påse at fastlegene ikke reserverer seg i strid med regelverket vil også bli tydeliggjort, opplyser Helsedepartementet.
Forslaget som ble presentert onsdag, sendes på høring i juni, med høringsfrist 15. september. Planen er iverksettelse av den nye ordningen 1. januar 2015.
Fagsjef i Human-Etisk Forbund og medlem i Bioteknologinemnda, Bente Sandvig, synes det Høyre og Krf har blitt enige om er en god løsning som vil sikre kvinners rett til selvbestemt abort.
Hun presiserer imidlertid at løsningen ikke ligger så langt unna dagens ordning. Heller ikke i dag er det slik at fastlegen «henviser til abort».
– Etter dagens abortlov ber kvinnen ved sin underskrift om abort og bekrefter at hun har fått informasjon om inngrepet. Legen skriver under på at opplysningene er gitt. Ikke noe mer, sier Sandvig.
Hun forklarer at uklarheten rundt dette ligger i abortforskriften der prosedyren omtales som «henvisning til abort».
– Ideelt bør man rette opp formuleringene i forskriften slik Høie foreslår, men beholde dagens skjema for å sikre at kvinnen tydelig blir informert om hva hun har krav på og rett til av veiledning, sier hun.
Sandvig mener kvinnen skal ha informasjon om inngrepets art og medisinske virkninger. Hvis hun ønsker det skal hun også kunne få informasjon om alternativer til abort, mulige støtteordninger osv. Dette er informasjon som også kan gis av en annen person eller instans enn fastlegen.
Sandvig mener det er veldig viktig at en lege ikke kan bruke konsultasjonen til å utøve press eller gi uttrykk for sin egen mening om abort.
– Derfor er Høies forslag om et tillegg i §2 en viktig presisering, slår hun fast.
Her lyder Høies forslag som følger: «Informasjon og veiledning etter denne bestemmelsen skal gis på en objektiv måte og uten at legen/nemnda gir uttrykk for sine personlige meninger.»
Sandvig synes det er positivt at det tydeliggjøres at en lege ikke kan nekte å skrive ut p-piller, sette inn spiral eller henvise til assistert befrukting. Sandvig er også fornøyd med at kommunens ansvar for å sørge for at lov og forskrift følges, skjerpes.
Når det gjelder Høies forslag om et nytt utvalg som skal utrede hvordan tanke-, religions- og samvittighetsfrihet best kan ivaretas i norsk arbeidsliv, er Sandvig positiv men mer avventende.
– Dette er jo en gjennomgang Stålsett-utvalget nettopp har foretatt, sier hun.
Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.