Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Går ut med støtte til Horn

Styreleder i Human-Etisk Forbund fra 1981 til 1983, Hall Trøan Galaaen, går i dag ut med støtte til Kjell Horns kritikk av HEF.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 28.01.2016 kl 12:25

I et leserinnlegg på Fritanke.nos debattside i dag, går tidligere styreleder Hall Trøan Galaaen ut med støtte til Kjell Horns bok "Svik - fra human-etikk til humanisme".

Trøan Galaaen oppfordrer forbundets medlemmer å skaffe seg Kjell Horns bok og lese den grundig. Han synes det er en stor synd at en "så god ide som Human-Etisk forbund skulle forvitre så sterkt i etisk forstand".

Han synes Kjell Horn har mye rett i sin kritikk og slår fast at det ikke er stor hjelp i at forbundet har mange medlemmer, når prisen er at forbundet "tar skade på sin sjel".

Kritikk av Fragell

Hall Trøan Galaaen støtter også Kjell Horns kritikk mot tidligere generalsekretær Levi Fragell.

Han anklager blant annet Fragell for å bruke manupulasjonsteknikker han lærte som pinsepredikant for å påvirke HEF til å bli en sekt.

- Levi hadde som pinsevennpredikant lært seg alle knep og kunne manipulere folk dit han ville. Han skrøt av dette offentlig og det står å lese i VG for 28.08.82. Oppskriften fungerer åpenbart også på humanetikere, sjøl om jeg gjorde Levi oppmerksom på at den slags øvelser ikke hørte hjemme i Human-Etisk Forbund, skriver Trøan Galaaen.

Han hevder også at Fragell aktivt skal ha forsøkt å holde Kjell Horn utenfor forbundet, og at han på et visst tidspunkt skal ha uttalt at "det er nok med én Horn i HEF".

Videre kommer Trøan Galaaen med en personlig beretning om hvordan Fragell jobbet for å presse ham ut av styreledervervet. Fragell skal ifølge Trøan Galaaen på et møte ha sagt at "Vi må bli enige om hvordan vi skal kvitte oss med Hall".

Avviser påstandene

Levi Fragell blir litt oppgitt når Fritanke.no refererer påstandene fra Hall Trøan Galaaen. Fragell reagerer sterkest på påstanden om at han skal ha uttalt at "det er nok med én Horn i HEF".

- Nei, det har jeg aldri sagt! Det er bare sludder. Jeg var og er en sterk beundrer av Kristian Horn, og jobbet faktisk tidlig på 80-tallet for at også sønnen Kjell Horn skulle ha en rolle i forbundet. Jeg var ingen mostander av Kjell Horn på dette tidspunktet. Men det var andre i forbundet som satte seg imot dette.

- Hvem var det da?

- Det vil jeg helst slippe å kommentere, svarer Fragell.

Han avviser også at han skal ha sagt at "vi må bli enige om hvordan vi skal kvitte oss med Hall".

- Jeg kan ikke huske at jeg har sagt akkurat dette. Men om jeg faktisk har sagt det eller ikke blir påstand mot påstand, sier Fragell.

Han bekrefter imidlertid at det i 1983 var en konflikt mellom styreleder Hall Trøan Galaaen og han selv som generalsekretær.

- Det hadde skåret seg mellom Hall Trøan Galaaen som styreleder på den ene siden, og resten av styret og sekretariatet med meg som generalsekretær på den andre. Så det er ingen tvil om at vi hadde en konflikt på gang. Det er heller ingen tvil om at jeg ønsket meg noen andre enn Trøan Galaaen som styreleder. Men jeg tviler altså på om jeg har sagt ordrett at "vi må finne ut hvordan vi skal kvitte oss med Hall". Det er ikke slik jeg bruker å uttrykke meg, sier Fragell.

Reagerer på henvisninger til pinsefortiden

Levi Fragell reagerer også på at Trøan Galaaen bruker fortiden i pinsebevegelsen mot ham.

- Det er uverdig av Trøan Galaaen såvel som Kjell Horn å bruke mot meg og HEF en setning fra et intervju med VG i 1982 hvor jeg beskriver det oppgjør med min pinsefortid jeg hadde tatt allerede i 1961, 20 år tidligere, sier Fragell.

Han minner om at han forlot prekestolen allerede som 22-åring.

- Da jeg ble generalsekretær i HEF hadde jeg bak meg en seriøs yrkeskarriere fra næringsliv og statsforvaltning. Hvis det er noe jeg har lært av min oppvekst i sektmiljøet, så er det å ikke krenke andre menneskers integritet. Jeg ble så godt vaksinert mot irrasjonell propaganda og sektvesenets lumske metoder at jeg heller ikke lot meg rive med av 70-åras poltiske vekkelser, sier han.

Uenighet om flytting

I boka om HEFs historie av Paul Knutsen, som kom ut til 50-årsjubileet i 2006, står det at Hall Trøan Galaaen i 1983 trakk seg som styrelder på grunn av uenighet med resten av styret i forbindelse med flytting av hovedkontor fra Huitfeldtsgate til større og mer moderne lokaler på Tøyen.

Flyttingen skjedde i april 1983, og måneden etter skulle forbundet ha landsmøte. Her fikk ikke Trøan Galaaen den støtten han ønsket seg, skriver Knutsen.

- Galaaen hadde forventninger om støtte (for sin motstand mot flyttingen) på landsmøtet. Det som skjedde, var imidlertid at landsmøtet valgte en ny formann, Kari Vigeland, i tråd med valgkomiteens innstilling, skriver Knutsen i historieboka "Livet før døden - Human-Etisk Forbund 1956-2006".

Knutsen legger til at generalsekretær Fragell, rimelig nok, spilte en rolle i dette i god tid før landsmøtet, noe Fragell også har bekreftet i intervju med forfatteren.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...