Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Enkelte av konfirmantkursene til Human-Etisk Forbund er populære, og blir fort fulle. Men forbundet strekker seg langt for å gi alle et tilbud. Foto: Fotograf Løtvedt, Bergen

Fulle kurs gir konfirmanter på venteliste

Konfirmantkursene til Human-Etisk Forbund blir fort fulle. På Jæren sliter forbundet med å få nok kursledere.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 08.08.2018 kl 09:05

I går meldte Jærbladet at det er problemer med påmeldingen til Humanistisk konfirmasjon på Jæren. I fjor hadde lokallaget 83 konfirmanter, mens det i år er 107 som har meldt seg på allerede to måneder før fristen går ut den 1. oktober. 96 av de påmeldte har fått plass, mens resten står på venteliste.

Leder i Jæren lokallag, Eivind Landro, sier til Jærbladet at de har problemer med å skaffe kursledere til alle som ønsker seg Humanistisk konfirmasjon. Han antyder at noen av konfirmantene kanskje må reise inn til Sandnes eller Stavanger for å bli konfirmert humanistisk.

– Det har vært en dramatisk økning og vi har en stor utforing med å øke bemanningen. Det pleier å gå i bølger, men nå er bølgen større enn vanlig. Vi er en frivillig organisasjon, og Jæren er et forholdsmessig lite lag, sier Landro til avisa.

Som i fjor

Konfirmasjonsansvarlig for Human-Etisk Forbund sentralt, Siri Sandberg, forteller at påmeldingen på nasjonalt nivå er omtrent som i fjor på denne tiden, rundt 8400 påmeldinger. I fjor satte Humanistisk konfirmasjon ny rekord med 11.288 påmeldinger da fristen gikk ut.

– Noen steder, som på Jæren, går påmeldingen opp mens andre steder går det kanskje litt ned fra i fjor. Samlet sett jevner det seg ut. Det er ingen dramatikk verken i den ene eller andre retningen, sier hun.

Strekker seg langt

Sandberg understreker at det ikke er uvanlig at konfirmanter blir satt på venteliste når kursene er fulle.

– Når lokallagene setter opp kursene, setter de også et tak på hvor mange de har plass til. Hvis flere melder seg på, blir de satt på venteliste. Det er vanlig prosedyre, sier hun.

Sandberg forsikrer at Human-Etisk Forbund strekker seg langt for å gi alle et tilbud.

– Hvis det ikke blir ledige plasser for de på ventelista, har vi flere metoder. Vi prøver først å gi dem plass på andre ledige kurs i samme lokallag. Hvis det ikke går, kan vi prøve å få plass til noen flere på kurset enn taket lokallaget har satt. Hvis ikke det går, kan vi kanskje opprette et nytt kurs, eller prøve å finne kursplass til dem i andre, nærliggende lokallag, sier hun.

– Hender det at Human-Etisk Forbund må si nei til noen – at noen rett og slett ikke får konfirmert seg humanistisk?

– Jeg kommer ikke på noen tilfeller på stående fot. Vi har dyktige fylkesansatte og frivillige som strekker seg veldig langt for at det ikke skal skje, sier hun.

Sandberg understreker at alt dette er ting som håndteres i lokallagene og av organisasjonssekretærene, og ikke av hovedkontoret i Oslo.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...