Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Enkelte av konfirmantkursene til Human-Etisk Forbund er populære, og blir fort fulle. Men forbundet strekker seg langt for å gi alle et tilbud.
 Foto: Fotograf Løtvedt, Bergen

Enkelte av konfirmantkursene til Human-Etisk Forbund er populære, og blir fort fulle. Men forbundet strekker seg langt for å gi alle et tilbud. Foto: Fotograf Løtvedt, Bergen

Fulle kurs gir konfirmanter på venteliste

Konfirmantkursene til Human-Etisk Forbund blir fort fulle. På Jæren sliter forbundet med å få nok kursledere.

Publisert:

Sist oppdatert: 08.08.2018 kl 09:05

I går meldte Jærbladet at det er problemer med påmeldingen til Humanistisk konfirmasjon på Jæren. I fjor hadde lokallaget 83 konfirmanter, mens det i år er 107 som har meldt seg på allerede to måneder før fristen går ut den 1. oktober. 96 av de påmeldte har fått plass, mens resten står på venteliste.

Leder i Jæren lokallag, Eivind Landro, sier til Jærbladet at de har problemer med å skaffe kursledere til alle som ønsker seg Humanistisk konfirmasjon. Han antyder at noen av konfirmantene kanskje må reise inn til Sandnes eller Stavanger for å bli konfirmert humanistisk.

– Det har vært en dramatisk økning og vi har en stor utforing med å øke bemanningen. Det pleier å gå i bølger, men nå er bølgen større enn vanlig. Vi er en frivillig organisasjon, og Jæren er et forholdsmessig lite lag, sier Landro til avisa.

Som i fjor

Konfirmasjonsansvarlig for Human-Etisk Forbund sentralt, Siri Sandberg, forteller at påmeldingen på nasjonalt nivå er omtrent som i fjor på denne tiden, rundt 8400 påmeldinger. I fjor satte Humanistisk konfirmasjon ny rekord med 11.288 påmeldinger da fristen gikk ut.

– Noen steder, som på Jæren, går påmeldingen opp mens andre steder går det kanskje litt ned fra i fjor. Samlet sett jevner det seg ut. Det er ingen dramatikk verken i den ene eller andre retningen, sier hun.

Strekker seg langt

Sandberg understreker at det ikke er uvanlig at konfirmanter blir satt på venteliste når kursene er fulle.

– Når lokallagene setter opp kursene, setter de også et tak på hvor mange de har plass til. Hvis flere melder seg på, blir de satt på venteliste. Det er vanlig prosedyre, sier hun.

Sandberg forsikrer at Human-Etisk Forbund strekker seg langt for å gi alle et tilbud.

– Hvis det ikke blir ledige plasser for de på ventelista, har vi flere metoder. Vi prøver først å gi dem plass på andre ledige kurs i samme lokallag. Hvis det ikke går, kan vi prøve å få plass til noen flere på kurset enn taket lokallaget har satt. Hvis ikke det går, kan vi kanskje opprette et nytt kurs, eller prøve å finne kursplass til dem i andre, nærliggende lokallag, sier hun.

– Hender det at Human-Etisk Forbund må si nei til noen – at noen rett og slett ikke får konfirmert seg humanistisk?

– Jeg kommer ikke på noen tilfeller på stående fot. Vi har dyktige fylkesansatte og frivillige som strekker seg veldig langt for at det ikke skal skje, sier hun.

Sandberg understreker at alt dette er ting som håndteres i lokallagene og av organisasjonssekretærene, og ikke av hovedkontoret i Oslo.