Kontakt
Livets tre går gjennom alle etasjene. Foto: Kim Stian Tjelta Ellingsen
Ekstremværet Synne herjet nylig Vestlandet, men heldigvis ligger Noas ark fortøyd ved Bryggen i Bergen, om flommen skulle bli for ille.
Even Gran
Publisert: 10.12.2015 kl 15:01
Sist oppdatert: 10.12.2015 kl 15:38
Riktignok kan ikke skipet gå for egen maskin, og tåler ikke bølger over 1,5 meter, men ellers er det et rikholdig utstyrt flytende bibelmuseum. Ifølge Bergensavisa er det nederlandske Aad Peters som står bak skipet som har besøkt det norske bibelbeltet i år og tidligere ligget til havn i blant annet Arendal, Kristiansand, Stavanger og Haugesund.
Arken, 70 meter lang, 13 meter høy og 10 meter bred og av rødt sedertre fra Canada, er ettersigende den største bibelske tema-utstillingen i Europa, og skal opprinnelig være bygget i Nederland på oppdrag av en millionær og kreasjonist.
Organisasjonssekretær Kim Stian Tjelta Ellingsen i Rogaland fylkeslag av Human-Etisk Forbund besøkte arken da den tidligere i høst lå fire uker til kai i Stavanger.
For den nette sum av 220 kroner (130 for barn) fikk han entre utstillingen. Det var en fascinerende opplevelse.
– Jeg forventet at innsiden skulle handle mest om Noa og syndefloden, men arken var mer et museum som tar deg på en reise gjennom Det gamle testamentet. Her fikk vi møte Samson, David og Goliat, Noa, Abraham og mange flere, forteller Ellingsen.
Omvisningen startet i båtens fjerde etasje.
– Der var det veldig lyst, og vi fikk høre mye om Edens hage. Det var treskjæringer av Adam og Eva, en levende kanin alene på dekk og litt bamser som skulle representere dyrelivet.
Deretter ble det mørkere. I tredje etasje fikk publikum høre historiene om Kain og Abel; Noa og hans kone; Abraham og ofringen av hans sønn; Moses og Samson. Mens de i andre etasje kunne oppleve historien om David og Goliat, og hele Jesu liv fra fødsel til oppstandelse.
– Første etasje var mest dyster, med en egen advarsel rettet mot barn om at det ville bli skummelt. Her kom historien om Kong Salomo, ett speilrom, røttene til livets tre og ett teater.
En av de engelsktalende guidene på arken fortalte Ellingsen at hun var veldig glad for tilbakemeldingene de hadde fått underveis på turen i Norge. Noen var negative, men flesteparten hadde uttalt at dette var en fantastisk opplevelse og at det var det flotteste de noensinne hadde sett.
– På spørsmål om hva formålet med arken var fikk jeg til svar at de ønsker å få frem bibelhistorien, og få den mer ut i dagens samfunn. Fordi samfunnet vi lever i dag i stor har grad glemt den viktige bibelhistorien, slik hun så det.
Han fikk også vite at teateret i arken ble brukt til gudstjenester, men at de dessverre for øyeblikket bare har tyske gudstjenester og at de jobbet med å få plass et tilbud på norsk. Det er ikke kjent om de har det nå under Bergensoppholdet.
Under Ellingsens dialog med arken-medarbeideren kom det to lærere fra skoler i Stavanger og spurte hva det kostet å ta med skoleklasser på båten. Etterpå spurte han henne om skoler og barnehager benyttet seg av tilbudene deres mens de var i havn.
– Noen skoler bruker arken. Den er verdifull i opplæringen. Det som er så synd er at skolene ofte har planlagt ting i forkant, og ikke har anledning til å bruke oss når vi er i området. Vi kommer til å markedsføre oss bedre neste år, fortalte hun ham.
Arken skal altså fortsette sin ferd i Norge i 2016.
Arken sett utenfra, da den lå til kai i Stavanger tidligere i høst. Foto: Kim Stian Tjelta Ellingsen
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.