Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Årets Nobels fredspris tildeles Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi, to menneskerettighetsaktivister fra Pakistan og India.

Årets Nobels fredspris tildeles Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi, to menneskerettighetsaktivister fra Pakistan og India.

Fredsprisen:

– Enorm anerkjennelse av utdanning i et fredsperspektiv

Human-Etisk Forbunds styreleder og generalsekretær mener årets fredsprismottagere er verdige vinnere som hever betydningen av prisen.

Publisert:

Den unge, pakistanske menneskerettighetsaktivisten Malala Yousafzai ble skutt i hodet av Taliban for to år siden. I dag ble det annonsert at hun får fredsprisen for sin kamp for jenters rett til utdanning. Prisen deles med indiske Kailash Satyarthi som blant annet har bidratt til å befri over 80 000 barn fra slavearbeid.

Styreleder Tom Hedalen og generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund er godt fornøyd med tildelingen og mener det er en tildeling som hever respekten og betydningen av prisen mange hakk.

Enorm anerkjennelse

– Denne tildelingen er en enorm anerkjennelse av viktigheten av utdanning i et fredsperspektiv. Utdanning og utvikling skaper en fredeligere verden, sier Kristin Mile.

Styreleder Tom Hedalen roser Malalas mot og peker spesielt på det motet som kreves for å stå imot ekstremistene fra Taliban.

– Malala vil bli stående som en bauta i verdenshistorien for sin kamp for jenters rett til utdanning og for frihet fra religiøs undertrykkelse, sier Hedalen.

Hedalen trekker også frem Satyarthi sin kamp mot slaveri som banebrytende.

– Som humanist er det umulig å sitte stille å se på når grunnleggende menneskerettigheter frarøves barn. At kampen mot slavearbeid blant barn få denne anerkjennelsen er et stort skritt framover, avslutter Hedalen.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.