Kontakt
Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger, synes man skal støtte vennene sine når de er i hardt vær. – Det har ikke Norge gjort i dette tilfellet, sier han. Foto: Arnfinn Pettersen
– Når Canada står opp for liberale rettigheter er det viktig at Norge ikke lar dem stå alene, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger.
Even Gran
Publisert: 10.08.2018 kl 08:02
Sist oppdatert: 10.08.2018 kl 08:11
I forrige uke startet det som etter hvert har blitt en fullskala diplomatisk krise mellom Saudi-Arabia og Canada.
Bakgrunnen er at Saudi-Arabia har begynt å fengsle kvinnelige politiske aktivister. Siden mai skal 18 aktivister ha blitt arrestert. Onsdag i forrige uke kunngjorde Amnesty at to nye kvinner var arrestert, en av dem Samar Badawi, søsteren til den kjente politiske fangen Raif Badawi.
Fredag i forrige uke skrev Canadas utenriksminister, Chrystia Freeland, på Twitter at hun reagerte sterkt på at Samar Badawi var fengslet, og at Canada står på Badawi-familiens side i den vanskelige tiden. Hun oppfordret på det sterkeste Saudi-Arabia til å frigi søskenparet.
Dagen etter skrev Canadas utenriksdepartement på Twitter at de er dypt bekymret for at stadig flere kvinnelige aktivister blir arrestert i Saudi-Arabia, og oppfordret igjen Saudi-Arabia til å frigi fangene.
Vestlige land kritiserer Saudi-Arabia for menneskerettighetsbrudd stadig vekk, men akkurat nå ser det ut til at begeret har rent over for saudierne. Mandag gikk det saudiske utenriksdepartementet ut mot Canada på Twitter og beskyldte dem for å blande seg inn i interne anliggender.
– Vi aksepterer ingen innblanding i våre interne saker. Vi anser Canadas utspill som et angrep på Saudi-Arabia og vil slå hardt ned på de som prøver å undergrave Saudi-Arabias uavhengighet, heter det i Twitter-meldingen.
Saudi-Arabia reagerer spesielt på formuleringen om at fangene må «frigis umiddelbart», og anser seg med dette berettiget til å slå tilbake med samme mynt, nemlig å «blande seg i Canadas interne anliggender».
Saudi-Arabia har utvist den kanadiske ambassadøren Dennis Horak og kalt tilbake sin egen ambassadør til Canada. De har videre stoppet handel og alle investeringsplaner med landet samt kansellert alle direkte flyavganger mellom Saudi-Arabia og Canada med det saudiske flyselskapet Saudi Arabian Airlines. Mandag ba de også 16.000 saudi-arabiske studenter i Canada om å forlate landet og heller studere i et annet land.
Canada har ikke svart på noe av dette, unntatt at de på mandag beklaget at Saudi-Arabia har utvist ambassadøren deres. De slår samtidig fast at de vil fortsette å støtte de som kjemper for menneskerettigheter, kvinners rettigheter og ytringsfrihet jorden rundt.
Norge har ikke så langt gått ut med noen klar støtte til Canada. På tirsdag uttalte utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til Aftenposten at Norge er kjent med den saudiske reaksjonen på den kanadiske uttalelsen og at de «sammen med nærstående land snart vil motta mer informasjon fra sine kanadiske kolleger».
Hun nevnte også at Norge jevnlig tar opp menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia med landets myndigheter.
Ina Tin fra Amnesty er skuffet over Søreides kommentar.
– Nå som Canada er såpass tydelige i kritikken av de nye arrestasjonene, er det forstemmende at Norge, som jo har sagt fra tidligere, ikke tør å stå opp og si fra at det er uakseptabelt at kvinner som kjemper for grunnleggende rettigheter blir arrestert, sier hun til Aftenposten.
I går gikk også SV-leder Audun Lysbakken ut med kritikk av regjeringens passive holdning i saken.
Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger, støtter kritikken fra Amnesty og SV. Han synes det er skuffende at Norge ikke går ut med tydelig støtte til Canada.
– En ting er å protestere mot forholdene i Saudi-Arabia. Det stoler jeg på at Norge gjør. Men dette handler jo om noe annet. Det handler om at Saudi-Arabia av en eller annen grunn har bestemt seg for å gå i strupen på akkurat Canada og ikke på alle de andre som også kritiserer landet med jevne mellomrom, sier han.
Og når det først har skjedd, er det viktig at Canada ikke blir stående alene, mener han.
– Når Canada blir singlet ut på denne måten og nærmest trakassert av Saudi-Arabia, bør vi andre stå solidarisk sammen med dem og vise at vi er flere. Det er en kjent strategi å plukke ut en syndebukk og satse på at de andre ikke tør si noe. Da er det Norges oppgave å støtte vår allierte i kampen mot et undertrykkende regime, sier han.
Enger legger til at saken er spesielt viktig for Human-Etisk Forbund, siden Raif Badawis søster er involvert.
– Vi har engasjert oss sterkt i saken til Raif Badawi. Dette er folk som kjemper for sekulære og humanistiske verdier i et sterkt islamistisk land. Derfor er denne saken ekstra viktig for oss, sier han.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.