Kontakt
Faksimile fra den prisbelønte animasjonsfilmen "Perspeolis", hvor denne scenen som avbilder Allah, har ført til dom mot kringkasteren i Tunisia.
En tunisisk rett har på pressefrihetens dag dømt en tv-stasjon for å ha kringkastet animasjonsfilmen Persepolis, som blant annet inkluderer en scene med Allah. (3.5.2012)
Kirsti Bergh
Publisert: 03.05.2012 kl 17:58
Sist oppdatert: 03.05.2012 kl 18:27
Dommen mot den private tunisiske kringkasteren Nabib Karoui kommer på FNs internasjonale dag for pressefrihet i dag 3. mai. Karoui og to andre ansatte ved hans tv-stasjon ble idømt bøter for å ha kringkastet den prisvinnende fransk-amerikanske animasjonsfilmen "Persepolis", som er basert på regissør Marjane Satrapis selvbiografiske tegneserieroman om sin oppvekst i Iran under og etter den islamske revolusjonen. Filmen inkluderer en scene som avbilder Allah, noe som strider mot islams bildeforbud.
Nabib Karoui ble dømt til å betale 2400 dinarer (i underkant av 9 000 kroner) for å ”kringkaste en film som forstyrrer offentlig orden og truer anstendig moral”, mens en tekniker og en annen medarbeider på tv-stasjonen begge ble idømt 1200 dinarer.
Dommen var langt mildere enn opprørte islamister har krevd. "Persepolis" ble beskyldt for å være blasfemisk, og to dager etter visningen angrep militante islamister kontorene til tv-stasjonen i oktober i fjor.
Karouis hjem ble angrepet blant annet med molotov-cocktails, og ultrakonserkvative salafister krevde at Karoui skulle henrettes.
Da rettssaken åpnet i januar erklærte Karoui at dette var en politisk rettssak.
– Dette er en rettssak mot de ti milloner tunisiere som drømte om et demokratisk land, sa han den gang ifølge Al Arabiya.
Saken har splittet Tunisia, og menneskerettighetsaktivister har protestert.
– Å rettsforfølge og dømme mennesker for fredelig å uttrykke sine meninger, selv om disse er ansett som sjokkerende av noen mennesker, er totalt uakseptabelt, sa Hassiba Hadj Sahraoui fra Amnesty International, melder Middle East Online.
Den relativt fredelige omveltningen i Tunisia startet den arabiske våren og førte til president Zine El Abidine Ben Alis fall. I valget i oktober ble det islamistiske Ennahda-partiet valgvinner, men partiet forsikret at det ikke vil innføre en shariastat. Sekulær krefter i landet har likevel uttrykt bekymring for at islamistbevegelsen i kjølvannet av islamistpartiets seier skal forsøke å innføre restriksjoner på ytringsfrihet og sekulære verdier.
Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.