Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Korset i byparken har ingenting med religion å gjøre, mener byadministrasjonen i Pensacola, Florida.
 Foto: Google street view

Korset i byparken har ingenting med religion å gjøre, mener byadministrasjonen i Pensacola, Florida. Foto: Google street view

«Dette har ikke noe med religion å gjøre»

... ifølge myndighetene i Pensacola, Florida.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.08.2016 kl 15:39

Det nesten 8 meter høye korset har stått i byparken siden 1969. I løpet av de siste 15 årene har myndighetene i Pensacola, Florida, fått en rekke klager fra innbyggere om at korset er i strid med USAs grunnlovsfestede skille mellom stat og religion.

Samtlige av klagene har blitt avvist.

Nå har det blitt ny fart i protestene. Etter å ha blitt kontaktet av en innbygger, sendt en formell klage og fått denne avvist, saksøkte Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i USA, American Humanist Association (AHA), sammen med Freedom From Religion Foundation (FFRF), byen for brudd på grunnlovsforbudet mot statsreligion i mai.

De mener byen, gjennom å la korset bli stående, marginaliserer det stadig økende antallet ikke-kristne amerikanere, i strid med Grunnloven.

– Nasjonale domstoler har gjort det helt klart at et offentlig eid kristent kors på offentlig grunn er i strid med Grunnloven. Dette sender en klar og ekskluderende beskjed til innbyggerne om at kristendommen foretrekkes framfor andre religioner og livssyn, sier Monica Miller, advokat ved AHAs juridiske underorganisasjon, the Appignani Humanist Legal Center.

«Ikke et religiøst symbol»

I forrige uke kom svaret fra myndighetene i Pensacola.

Ettersom det faktisk er forbudt for å det offentlige USA å støtte en religion foran en annen, er det vanlig i slike saker å framstille det mange vil mene er uttrykk for religion, som noe annet.

Så også i Pensacola. I svaret til American Humanist Association og FFRF heter det at korset er et historisk minnesmerke, og følgelig ikke religiøst. Derfor er det heller ikke i strid med forbudet mot offentlig støtte til religion, mener myndighetene i byen.

«Monumentet ble betalt av penger samlet inn av organisasjonen Jaycees. Det er et minnesmerke over de som samlet seg her hvert år i påsken fra 1941, da det dette landet bare var måneder fra å slutte seg til andre verdenskrig» heter det blant annet i svaret fra byadministrasjonen.

Latterlig

Den sekulære bloggeren Hemant Mehta mener påstanden om at korset ikke har noe med religion å gjøre, er latterlig.

– Ingen fornuftig person kan noensinne ta en slik påstand på alvor, skriver han.

Les flere detaljer om saken på Mehtas blogg The Friendly Atheist.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.