Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Lawrence Krauss under forelesningen han holdt for britiske humanister i London på Darwin-dagen i 2017.
 Foto: Paul Jenkins

Lawrence Krauss under forelesningen han holdt for britiske humanister i London på Darwin-dagen i 2017. Foto: Paul Jenkins

Lawrence Krauss om beskyldningene:

– Buzzfeed blåser opp anonymt sladder

Fysikkprofessoren mener Buzzfeed har hatt en klar agenda om å sverte ham og at de med vilje har oversett ting som taler til hans fordel.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.03.2018 kl 12:12

I slutten av februar skrev vi om skeptiker-kjendis og fysikkprofessor Lawrence Krauss som har blitt beskyldt for seksuell trakassering i en lang og detaljrik artikkel på nettstedet Buzzfeed.

Nå har Krauss skrevet et ni sider langt notat der har imøtegår beskyldningene i Buzzfeed-artikkelen.

Overordnet handler det om at Krauss mener Buzzfeed har gått alt for langt i å ha en agenda i saken. Han mener de har havnet i blodtåka og bestemt seg for å «ta ham». Dette har ført til at de overdriver alt som bygger opp under at han trakasserer kvinner, mens ting som taler til Krauss’ fordel underdrives, bortforklares eller nevnes ikke i det hele tatt.

Dette gjelder for eksempel et vitnemål fra Robin Cornwell, tidligere direktør i Richard Dawkins Foundation, som har vitnet om at en kvinne som beskylder Krauss for å ha tatt henne på brystet under en konferanse i 2011, egentlig var den aktive part. Cornwell forteller at kvinnen oppførte seg flørtende og gjorde en rekke framstøt overfor Krauss. Han syntes det hele var ubehagelig og avviste henne, noe kvinnen reagerte svært negativt på.

– Istedenfor å gjengi Cornwells øyenvitneskildring, som er stikk i strid med påstandene deres, velger heller Buzzfeed å avskrive vitnemålet hennes med at det «kommer fra en venn som støtter ham», skriver Krauss.

Buzzfeed hevder i artikkelen sin at Krauss skal være utestengt fra en rekke utdanningsinsitusjoner på grunn av oppførselen sin. Krauss svarer at dette er merkelig ettersom han kan dokumentere at de samme utdanningsinstitusjonene skal ha ønsket ham velkommen etter at de angivelig skal ha utestengt ham.

Krauss bekrefter at han er på en pålagt betalt permisjon fra arbeidsplassen sin, Arizona State University, men skriver at dette er normal prosedyre i slike saker mens arbeidsgiveren går gjennom de framsatte påstandene.

Mener besøk på hotellrommet var frivillig

Krauss tar for seg påstandene i artikkelen en etter en, både de som dreier seg om påstått seksuell trakassering, og der Buzzfeed på ulike vis trekker fram andre forhold som er ment å underbygge påstanden om at Krauss har oppført seg systematisk upassende overfor kvinner i lang tid.

Det er bare på ett punkt Krauss blir beskyldt for et direkte seksuelt overgrep. Buzzfeed forteller en historie om tidligere CFI-ansatte Melody Hensley som ble med opp på hotellrommet til Krauss i 2006, der hun hevder å ha blitt lagt ned på senga mens Krauss prøvde å kysse henne og dra av henne klærne.

I svaret sitt nekter ikke Krauss for at Hensley ble med ham opp på rommet, men beskriver det hele som frivillig.

– Her blir det ord mot ord, men min versjon er at det hele var gjensidig, basert på felles lyst og i full respekt for hverandre. Uten å gå for mye inn på detaljene husker jeg at hun minst en gang, på en leken måte, dro meg ned på senga. Til slutt ble vi begge enige om at vi ikke burde gå videre og ha sex, skriver han.

Krauss bygger opp under troverdigheten til sin versjon ved å nevne at han spiste lunsj med Hensley dagen etter og at hun også ønsket ham velkommen under Reason Rally i Washington DC i 2012. Ansatte på CFI skal også ha fortalt ham at Hensley svært gjerne ville introdusere ham på arrangementet.

– Jeg forstår selvsagt at en slik imøtekommenhet fra hennes side ikke er noen garanti for at hun ikke opplevde å bli seksuelt trakassert den gangen. Mine egne klare minner og hennes senere oppførsel er alt jeg har å vise til her, skriver han.

Åpen for at han kan ha oppført seg upassende

Krauss tar ikke selvkritikk på noen av de spesifikke punktene Buzzfeed trekker fram, men han er på et generelt grunnlag åpen for at han kan oppføre seg slik at enkelte finner det støtende.

– Det er klart at jeg kan ha sagt og gjort ting som folk finner støtende, og det ber jeg om unnskyldning for. Jeg har en uformell stil. Likevel må jeg imøtegå artikkelen i Buzzfeed. Forfatterne bruker sladder og anonyme kilder til å tegne et falskt og uetterrettelig bilde av meg, skriver han.

Krauss skriver også at det er umulig for ham å gjøre noe med effekten av beskyldningene nå som de er framsatt, men at han ikke har annet valg enn å svare.

– Hvis jeg skal argumentere for at det er viktig med dialog, må jeg også svare på påstander som er framsatt om meg som jeg mener er feil. Jeg er lei meg for de som føler at det som står i Buzzfeed er et svik fra min side, men jeg oppfordrer dere samtidig til å være kritisk til artikkelen, måten den er skrevet på, bevisene som ikke er lagt fram og agendaen som tydeligvis har drevet forfatterne, skriver han.

Sendte «cease and desist»-brev

Det går også fram av det ni-siders notatet at advokaten hans sendte et varsel til Buzzfeed dagen før artikkelen ble publisert, der de trues med søksmål hvis de publiserer artikkelen. (et såkalt «cease and desist»-brev)

Krauss skriver ikke noe om et mulig søksmål i artikkelen.

Les hele tilsvaret til Lawrence Krauss her.