Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Slik ser Akutt lymfoblastisk leukemi ut. Hib-vaksinen hinder slike blodkreftceller i å utvikle seg.

Slik ser Akutt lymfoblastisk leukemi ut. Hib-vaksinen hinder slike blodkreftceller i å utvikle seg.

Barnevaksine beskytter mot leukemi

Hib-vaksinen, som gis til alle nyfødte barn i Norge, reduserer også risikoen for leukemi. Nå kan forskere ha funnet ut hvorfor.

Publisert:

Sist oppdatert: 20.05.2015 kl 17:05

Det er godt kjent at vaksinen mot Hib-bakterien, som gis til alle nyfødte i Norge, ikke bare fører til reduksjon i sykdommer som skyldes selve bakterien, men også fører til nedgang i den vanligste krefttypen blant spedbarn, såkalt akutt lymfoblastisk leukemi. Dette har man sett klart i forekomsten av sykdommen før og etter man innførte vaksinen.

En forskergruppe ledet av folk fra Universitet i California, San Francisco (UCSF), har nå funnet ut hvorfor dette skjer. Årsaken er at gjentatte Hib-infeksjoner kan gjøre deler av immunsystemet hyperaktivt. Dette øker statistisk sett sjansen for at blodceller som er disponert for å utvikle seg kreftceller gjennom celledeling og mutasjoner, gjør nettopp dette.

– Dette bidrar til å forklare hvorfor leukemitilfellene falt dramatisk da Hib-vaksinen ble innført, sier professor og forskningsleder Markus Müschen ved UCSF.

Gjelder kanskje MMR-vaksinen også

Det er dyreforsøk som ligger til grunn for funnet. Forskerne har i dyrecellene sett at to enzymer som normalt beskytter cellen mot infeksjoner, blir hyperaktive under stadige angrep fra Hib-bakterien, og begynner å påvirke genene som styrer hva celletypen skal gjøre.

De hyperaktive enzymene får genene til å mutere, inkludert de genene som har potensial for å endre celletypen til en kreftcelle. Enzymene får også de genene som beskytter mot kreft til å endre seg. Dette fører i sum til en økt statistisk sjanse for å få blodkreft.

Alt dette stoppes med Hib-vaksinen. Da blir ikke cellene lenger angrepet av Hib-bakterien, enzymene blir ikke hyperaktive, og sjansen for at blodceller omdannes til kreftceller reduseres.

Forskerne tror også andre typer infeksjoner kan øke sjansen for at leukemi bryter ut, noe som innebærer at en vaksine mot disse infeksjonene også vil forebygge kreft. De undersøker nå om også MMR -vaksinen (meslinger, kusma, røde hunder) kan ha en slik effekt.

Ikke bedre «å få sykdommen»

Disse nye resultatene kommer rett etter vi fikk vite at det er bedre for immunforsvaret å få en vaksine mot meslinger enn å få selve sykdommen. Vaksinemotstandere påstår ofte at det er det siste som gir best immunitet.

Årsaken er at det å få sykdommen får immunsystemet til å «glemme» sykdommer det egentlig beskyttet mot, slik at motstandskraften svekkes, meldte Forskning.no i forrige uke.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.