Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Konspirasjonsteoretikere leser alle slags beskjeder inn i den amerikanske 1-dollarseddelen. Ikke minst det altseende øyet øverst på pyramiden symboliserer at Illuminati styrer verden, mener de. Til høyre: «Det skjulte maktspillet» slik det er visualisert på nettstedet The Globalist Agenda.

Konspirasjonsteoretikere leser alle slags beskjeder inn i den amerikanske 1-dollarseddelen. Ikke minst det altseende øyet øverst på pyramiden symboliserer at Illuminati styrer verden, mener de. Til høyre: «Det skjulte maktspillet» slik det er visualisert på nettstedet The Globalist Agenda.

Oppdater deg på konspirasjonsteorier

Har du en tenåring som mumler noe om Illuminati eller en nabo som hevder vaksiner forårsaker sykdom? Her er artikkelserien du skal lese – og få dem til å lese.

Publisert:

Sist oppdatert: 30.06.2017 kl 10:50

I denne serien presenterer John Færseth, forfatter av blant annet «KonspiraNorge», konspirasjonsteoriene du nå risikerer å støte på der du minst hadde forventet det. Selv hos den ganske hyggelige og – trodde du – oppegående naboen.

Serien er først og fremst ment å fungere som et oppslagsverk for de som ønsker å lære mer om konspirasjonsteoriene man gjerne konfronteres med på nettet og ellers i livet.

Artiklene er skrevet med støtte fra Fritt Ord.

Artikkelserie: Konspirasjonsteorier

Del 1: Fra konspirasjonsteorier til super-konspirasjonsteorier
Konspirasjonsteoriene vi møter på nettet opererer gjerne med nærmest allmektige aktører som kontrollerer både finans, politikk og media. Superkonspirasjonsteorier inkorporerer ofte de mer spesifikke konspirasjonsteoriene, som ideen om at vaksiner er en metode for å spre sykdom og holde befolkningen under kontroll. Vi ser nærmere på opprinnelsen til disse «superkonspirasjonsteoriene».

Del 2: Vaksiner, autisme og befolkningskontroll
Dagens vaksinemotstand har klare røtter i konspirasjonskulturen. Det handler ikke bare om «sunn skepsis mot en mektig legemiddelindustri».

Del 3: Barnevernet – et komplott mot familien?
Mye av den organiserte motstanden mot barnevernet ser ut til å komme fra miljøer som også er negative til vaksiner og som har et generelt konspiratorisk syn på samfunnet. De ser barnevernet som et skjult styringsredskap for staten.

Del 4: Antisemittisme – alle konspirasjonsteoriers mor
Antisemittiske forestillinger om «jødemakt» er blitt stadig mer synlige i konspirasjonsverdenen. Men mens åpen antisemittisme er mindre utbredt nå enn før andre verdenskrig, brukes i dag ofte omskrivninger.

Del 5: Det «totalitære» Arbeiderpartiet
At Arbeiderpartiet har satt seg suverent over lover og regler er en tanke som går igjen i en ganske stor undergrunn av nordmenn. Om man setter seg til å lese avisenes kommentarfelter skal man ikke lete lenge før man finner beskyldninger om at Arbeiderpartiet oversvømmer Norge med muslimske innvandrere, har ødelagt Norge innenfra siden før krigen og sørger for at avvikende stemmer ikke kommer til orde.

Del 6: Konspirasjonsteorier som business – og propaganda
Ikke alle som sprer konspirasjonsteorier gjør det av ren idealisme. Enkelte har faktisk greid å gjøre konspirasjonsteorier til et levebrød på heltid.

Del 7: Federal Reserve – en sentralbank til besvær
Visste du at USA, Norge og de fleste andre land i stor grad kontrolleres av banker? Ikke det? Da kan det tenkes du ikke følger så mye med på diverse konspirasjonsnettsteder og kommentarfelt.

Del 8: Konspirasjonsteorier blant muslimer
Konspirasjonstenkning blant europeiske muslimer har røtter i skjæringspunktet mellom tradisjonelle forestillinger, moderne konspirasjonskultur og dagens politiske situasjon.

Del 9: Når ideer blander seg
Internett har skapt en ny virkelighet der konspirasjonsteorier med forskjellig opphav blander seg på en helt annen måte enn før.