Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det er ikke alltid like lett å være ateist i USA. Her er hjemmesida til American Atheists.

Det er ikke alltid like lett å være ateist i USA. Her er hjemmesida til American Atheists.

Ateister forfølges i USA

#Det er ikke enkelt å være ateist i USA. Spesielt i de konservative sørstatene kan ateisme føre til total utestengelse fra lokalsamfunnet og regelrett...

Publisert:

Sist oppdatert: 22.02.2007 kl 08:03

Det er ikke enkelt å være ateist i USA. Spesielt i de konservative sørstatene kan ateisme føre til total utestengelse fra lokalsamfunnet og regelrett forfølgelse. I et intervju på den amerikanske utgaven av CNN forteller en anonym familie sin historie. Du kan se alt på nettstedet YouTube.

Tekst: Even Gran
Publisert: 22.2.2007

I et innslag på den amerikanske utgaven av CNN forteller en anonym familie fra Missisippi om hva som skjedde da det kom ut i lokalsamfunnet at de ikke trodde på Gud - at de var ateister. Familien hadde klaget på at sønnen deres måtte være med på bønn i skolen. Resultatet ble at de andre foreldrene på skolen nektet barns sine å leke med "ateist-barna". Familien ble sosialt utestengt og folk ringte for eksempel til farens arbeidsgiver og klagde på at "you have brought an atheist to town". Til slutt ble familien tvunget til å flytte. På grunn av truslene tør ikke familien stå fram med navn og ansikt på CNN.

Det tør imidlertid et annet par, Jean og Mike Rice. De forteller at de stadig blir spurt om "hvordan de kan sende barna sine direkte til helvete" og lignende. På det siste stedet de bodde, fikk de beskjed fra husverten at de måtte flytte rett etter at det hadde blitt kjent at de var ateister. De tror ikke det er tilfeldig.

CNN viser til en undersøkelse som sier at ateister er den minoriteten i USA som har lavest tillit blant et gjennomsnitt av befolkningen. Ateister scorer lavere enn for eksempel to andre grupper som heller ikke har noen spesielt høy stjerne blant konservative amerikanere, nemlig muslimer og homofile.

Ryan Anderson fra det religiøse tidsskriftet First thing, anklager overfor CNN ateistene for selv å ha skyld i sin lave anseelse.

- Når de blant annet ønsker å fjerne "In God we trust" fra pengesedlene våre, står de for en militant type ateisme som bidrar til å skape mye av den mistilliten de utsettes for, sier Anderson.

Skjev debatt og kommentarer fra Dawkins
I etterkant av innslaget har CNN en debatt med tre deltagere, der egentlig ingen forsvarer ateistene. Det er kun en av debattantene som forsvarer ateistenes rett til å være ateister, selv om han er sterkt uenig med dem. De to andre er åpenbart svært provosert over ateistenes framferd. "Frihet til religion betyr ikke frihet fra religion" blir det uttalt.

I kjølvannet av dette fikk CNN mange klager på at de ikke hadde latt noen ateister komme til orde i debatten. Derfor har de intervjuet den kjente ateisten og biologiprofessoren Richard Dawkins, som i kjent stil forsvarer ateismen og et humanistisk livssyn. Det gjør også lederen av organisasjonen American Atheists, Ellen Johnson, som i en påfølgende debatt diskuterer med en ytterliggående representant fra det kristne USA, Jesse Lee Peterson og radio-programlederen Rachel Maddow.

hjemmesida til American Atheists forteller Ellen Johnson om CNN-innslagene. Spesielt nevner hun de protestene som kom inn til CNN etter de første innslagene, og som gjorde at tv-kanalen valgte å intervjue Richard Dawkins og arrangere en debatt med Johnson selv som deltager.

Se innslagene selv på YouTube

Takket være nettstedet YouTube kan du nå se innslagene denne artikkelen er bygget på.