Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Lege Daniel Øyan har klaget to kolleger inn til Rådet for legeetikk. Nå har han fått medhold.

Lege Daniel Øyan har klaget to kolleger inn til Rådet for legeetikk. Nå har han fått medhold.

Alternativ-leger fikk refs

Rådet for legeetikk har gitt legene Siri Aabel og David de Clive-Lowe en reprimande for å ha anbefalt alternativ medisin og frarådet ordinær behandling.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.06.2012 kl 20:53

I svært tydelige ordelag gir Rådet for legeetikk en reprimande til to leger; Siri Aabel og David de Clive-Lowe. Begge har på ulike vis anbefalt alternative behandlingsformer. Tildels har de også frarådet pasienter å bruke behandlingsformer med dokumentert virkning.

Siri Aabel anbefaler for eksempel folk å prøve healing, homøopati, kraniosakraltterapi og gir pasientene sine inntrykk av at kroppen består av meridianer og energibaner som man kan stimulere ved hjelp av akupunktur, soneterapi og andre metoder. I tillegg advarer hun folk mot vaksiner.

Den andre legen, David de Clive-Lowe, driver en egen klinikk der det tilbys behandlingsformer som akupunktur, kopping, homøopati, bioressonans og kvantemedisin. De Clive-Lowe har også et samarbeid med organisasjonen Fritt helsevalg som aktivt fraråder bruk cellegift ved kreftbehandling og heller anbefaler såkalt «metabolsk kreftbehandling». Dette innebærer vitaminkurer, kostholdsendringer og inntak av stoffet B17 – et medikament som er utvunnet av aprikoskjerner. Ikke noe av dette har dokumentert effekt mot kreft. De Clive-Lowe anbefaler denne behandlingsmåten selv også, ifølge Adresseavisen.

Klager fikk medhold

I april 2011 sendte lege Daniel Øyan et brev til Rådet for legeetikk der han klager på praksisen til Aabel og de Clive-Lowe. Nå har svarene kommet, og Øyan får fullt medhold.

– Det som skiller tradisjonell medisinsk behandling fra mye av den alternative behandlingen, er at den stadig etterprøves vitenskapelig. Det forventes at leger holder seg faglig oppdatert på de behandlingsmetodene de benytter, og at de slutter å tilby en behandling dersom det viser seg at den ikke har effekt i pålitelige studier, heter det i uttalelsen fra Rådet for legeetikk.

Rådet understreker også at det må forventes at leger ikke tar i bruk nye behandlingsformer før det er påvist tilstrekkelig effekt i pålitelige studier.

Når det gjelder Siri Aabels advarsler mot å vaksinere barn, skriver rådet at dette er sterkt i strid med alle offisielle internasjonale anbefalinger. De forventer at Aabel, i likhet med alle andre leger, stiller seg bak disse anbefalingene. Hun får også kritikk for å ha anbefalt akupunktur på spedbarn, noe Rådet for legeetikk mener kan være smertefullt og potensielt skadelig for barnet.

Rådet oppfatter det slik at innklagede lege ikke bare fraråder, men oppfordrer foreldre til ikke å vaksinere barna.

Siri Aabel hevder i sitt svar til etikkrådet at hun "bare gir familier råd" om vaksinering. Men etter å ha besøkt nettsidene hennes konkluderer Rådet for legeetikk ganske annerledes.

– Ut fra formuleringene på nettsiden er Rådet sterkt uenig i at innklagede lege kun gir nøytral informasjon. Rådet oppfatter det slik at innklagede lege ikke bare fraråder, men oppfordrer foreldre til ikke å vaksinere barna. Rådet gir legen sterk kritikk for hvordan hun har behandlet spørsmålet om vaksinasjon på nettsiden, heter det i uttalelsen.

Aabel må også tåle kritikk for andre kategoriske utsagn uten vitenskapelig belegg også, for eksempel om at sorg i svangerskapet kan være årsaken til at en datter plages med urinveisinfeksjoner. Rådet mener denne typen udokumenterte påstander er egnet til å skape unødig skyldfølelse og sykeliggjøring.

David de Clive-Lowe får kritikk for at han anbefaler EDTA-behandling og hevder at dette har effekt for en rekke tilstander, til tross for at det ikke finnes dokumentasjon for dette. Det samme gjelder de andre terapiformene som de Clive-Lowe tilbyr, som for eksempel homøopati, kvantemedisin og ortomolekylær medisin.

Reprimande

Både de Clive-Lowe og Aabel får en reprimande av Rådet for legeetikk. Dette er den nest sterkeste reaksjonen rådet kan komme med. Neste skritt er eksklusjon fra Legeforeningen.

Rådet for legeetikk mener de to legene har brutt med de etiske reglene for leger på to punkt. Det første punktet sier at «legen ikke må gjøre bruk av eller anbefale metoder som savner grunnlag i vitenskapelige undersøkelser eller tilstrekkelig medisinsk erfaring» (kap 1, §9) mens det andre punktet understreker at det er enhver leges plikt å «vise kolleger og medarbeidere respekt og hjelpe, råde og veilede dem» (kap2, §1).

Les brevene fra Rådet for legeetikk:

Les Gunnar Tjomlids bloggpost om samme sak

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus