Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Gi plass til tanken i siste utgave av Fri tanke.

Gi plass til tanken i siste utgave av Fri tanke.

Plass til tanken i Fri tanke

Medlemsmagasinet Fri tanke følger opp «Gi plass til tanken» i det nyeste nummeret. Vi spør hva en tanke egentlig er, om vi trenger tankefrihet, hvorfor Human-Etisk Forbund arrangerer filosofikafeer og hvem Gunn Hild Lem er.

Publisert:

Fri tanke nr 3-2013 er nå ute i postkassene til fleste av våre abonnenter.

Denne gangen har vi fulgt opp høstens oppfordring fra Human-Etisk Forbund: gi plass til tanken. I temasaken stiller vi spørsmålet hva er egentlig en tanke? Og hvordan kan man skape rom for refleksjon. Hjerneforsker Johan Storm mener det er viktig å la tankene vandre omkring utenom det faste. Da kommer du kanskje på sporet av noe mer viktig enn om du strever veldig for å finne ut noe bestemt.

Gjennom Humanistisk konfirmasjon er Human-Etisk Forbund med på å oppfordre 10 000 ungdommer i å gi plass til tanken hvert år. Men hva med de av oss som er litt eldre enn femten år? Sissel Honne Meyer og Reidar Einarsen er to av mange aktive i Human-Etisk Forbund som arrangerer det Honne Meyer litt humoristisk kaller «humanistisk konfirmasjon for eldre» – nemlig filosofikafeer. Dit kan du komme og «orde tankene dine». Les hva det er og hvorfor Human-Etisk Forbund arrangerer det.

I løpet av Humanistisk uke arrangeres det filosofikafé flere steder i landet.

I sommer arrangerte Human-Etisk Forbund yoga- og filosofiseminar. Det møtte reaksjoner både her og der og kritikk for å være ute i New Age-land. Hvor mye New Age ble det egentlig? I Fri tanke kan du finne ut hvordan det gikk.

På Fritanke.no kan du også lese filosof Morten Fastvolds refleksjoner om kropp og sinn i etterkant av seminaret.

Vårt portrettobjekt dette nummeret er Gunn Hild Lem, som er programleder for Human-Etisk Forbunds nye podcast Gi plass til tanken nå i høst. Hun har aldri vært programleder før, men jakter alltid på den gode samtalen.

Den finner hun i sine møter med elleve interessante mennesker, og foreløpig kan du høre henne i samtale med biologiprofessor Dag O. Hessen, LIM-generalsekretær Sylo Taraku, forfatter Grete Jenseg som nylig ga ut Enkenes bok.

Les også om tankene bak Human-Etisk Forbunds nye podcast – og få tips om andre interessante podcaster.

I år er det 300 år siden opplysningsfilosofen Denis Diderot ble født. Han var en av redaktørene til oppslagsverket som ble kjent som Den store franske Encyklopedien – som hadde som mål å «endre den alminnelige måten i tenke på». Les kronikken av Anne-Beate Maurseth.

Anne Beate Maurseth har tidligere gitt ut Opplysningens sjonglør – Denis Diderot 1713-1784 på Humanist forlag.

Trenger tankene våre menneskerettighetsbeskyttelse? Er ikke din tanke fri uansett? I Menneskerettighetsspalten slås det fast at tankefriheten er en av de grunnleggende rettighetene.

Human-Etisk Forbund er blant annet grunnlagt på ideen om at etikken kan baseres i det menneskelige og dennesidige og ikke trenger noen kobling til religion og Gud. Filosof Norunn Kosberg skriver vår nye etikkspalte.

Om du ennå ikke er blitt medlem av Human-Etisk Forbund, kan du likevel laste ned magasinet i pdf-versjon her.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus