Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Oslo katolske bispedømme vant ikke gjennom i sitt krav om at de må få offentlig støtte for medlemmer som ikke frivillig har meldt seg inn i Norge.
 Foto: Wikimedia commons @ Jan-Erik Løken

Oslo katolske bispedømme vant ikke gjennom i sitt krav om at de må få offentlig støtte for medlemmer som ikke frivillig har meldt seg inn i Norge. Foto: Wikimedia commons @ Jan-Erik Løken

Oslo katolske bispedømme tapte mot staten

Staten frifinnes etter søksmålet fra Oslo katolske bispedømme om tilbakebetaling av 40 millioner kroner i statsstøtte i medlemsrotsaken.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.01.2017 kl 14:23

Oslo katolske bispedømme tapte søksmålet mot staten, som har krevd tilbakebetalt 40 millioner kroner i medlemsrotsaken.

– Vi er skuffet over dommen, uttaler bispedømmet.

Bispedømmet må ifølge dommen fra Oslo tingrett også betale statens sakskostnader på 421.000 kroner, skriver Vårt Land.

Oslo katolske bispedømme stevnet staten da Kulturdepartementet opprettholdt kravet fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Pengene hadde de fått for medlemmer som ikke hadde meldt seg inn selv i det norske trossamfunnet som Oslo katolske bispedømme formelt er.

Vurderer anke

Dommen slår fast at Oslo katolske bispedømme ikke har rettskrav på at staten etterbetaler støtte for «medlemmer» trossamfunnet ikke visste om per 1. januar i vedkommende år.

Bispedømmet har ikke avgjort om dommen ankes.

– Vi er skuffet over dommen, men tar den til etterretning og skal nå bruke den nærmeste tiden til å lese domspremissene grundig, sier administrativ leder Lisa Wade.

Millionforelegg

Bispedømmet ble i slutten av november ilagt et forelegg på 1 million kroner for medlemsjuks fordi ansatte i perioden fra 2011 til 2014 brukte telefonkatalogen til å finne fram til personer med «katolsk-klingende navn». Deretter innhentet de fødselsnummeret til disse personene og oppga dem som medlemmer i årlige søknader om statsstøtte.

Lisa Wade understreker at bispedømmet ikke gikk til sak mot staten for å forsvare «telefonkatalogmetoden» og at det har beklaget ved gjentatte anledninger.

Straffesak for retten

Bispedømmet mener de ikke har gjort seg skyldige i grovt bedrageri, slik påtalemyndigheten mener, og dermed vil denne saken også havne i retten som en straffesak.

Også økonomisjefen og den daglige lederen i bispedømmet må møte i retten. Saken mot biskop Bernt Eidsvig er henlagt fordi statsadvokaten mener det ikke kan bevises at han hadde kjennskap til det som foregikk under hans ledelse. (©NTB)

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.