Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Byrådet i Oslo vil gjøre samtaletjenesten på sykehjem i kommunen mer inkluderende.
 Foto: Oslo kommune

Byrådet i Oslo vil gjøre samtaletjenesten på sykehjem i kommunen mer inkluderende. Foto: Oslo kommune

Oslo byråd vil fjerne prestemonopolet på sykehjemmene

– Et skritt i riktig retning, sier Human-Etisk Forbund.

Publisert:

Sist oppdatert: 30.09.2016 kl 13:32

Oslo byråd innstiller i budsjettet for 2017 på å kutte direkte finansiering av åtte prestestillinger på til sammen 21 sykehjem i kommunen. I dag har Oslo kommune årlig bevilget rundt 4,6 millioner kroner til Den norske kirke der prestene har vært ansatt. Ingen andre tros- og livssynssamfunn har fått tilsvarende midler.

Dette innstiller byrådet på at det skal bli en slutt på fra og med 2017, skriver Vårt Land. Byrådet utgått fra Ap, MDG og SV innstiller nå på at pengene isteden skal lyses ut som tilskuddsmidler som alle kan søke på.

En tilsvarende ordning ble foreslått også i fjor høst, men ble trukket tilbake fordi det ifølge byrådet «kom litt for brått på».

Lite forutsigbart, mener kirken

Hvis forslaget blir vedtatt må Den norske kirke nå søke midler fra en pott de tidligere fikk som direkte tilskudd. Det liker de ikke.

– Dette vil gjøre det vanskelig å opprettholde den etterspurte kvaliteten og kompetansen som er bygget opp over lang tid, sa Gard Sandaker-Nielsen, leder i Oslo bispedømmeråd, til Vårt Land sist uke.

Hun frykter at tjenesten blir lite forutsigbar og må gjøres prosjektbasert i og med at det må søkes om penger fra år til år.

Krf er heller ikke fornøyd.

– Framfor å ødelegge en velfungerende ordning, bør den beholdes og forsterkes, sier gruppeleder for Krf i Oslo, Erik Lunde, til avisa.

Begge erkjenner at det er et større livssynsmangfold blant beboerne på sykehjemmene nå enn før, men understreker at tre av fire beboere fortsatt er medlem av Den norske kirke.

HEF: – Viktig skritt i riktig retning

Livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad, har en annen holdning. Han synes innstillingen til byrådet er et viktig skritt i riktig retning for å møte det stadig større livssynsmangfoldet i samfunnet.

Løsningen er imidlertid ikke Human-Etisk Forbunds førstevalg.

– Nei, aller helst hadde vi sett at kommunen organiserte dette selv og ansatte samtalepartnere uten livssynstilknytning som alle kunne bruke. Det er primærstandpunktet som vi også har fremmet i samarbeidet med Forsvaret, sier han.

Likevel er dette mye bedre enn den eksisterende ordningen med 100 prosent prester, mener han.

– Ja, det er klart. Dette er et viktig skritt i riktig retning.

– Kommer Human-Etisk Forbund til å søke om å få opprettet en stilling som sykekjemshumanist i Oslo?

– Det kan jeg ikke si ennå, men det er selvsagt en mulighet. Først må forslaget bli vedtatt i Bystyret og så må midlene lyses ut. Vi får se, sier Lars-Petter Helgestad.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus