Den liberale muslimen og politikeren Maajid Nawaz (t.v.) har kommet i trøbbel på grunn av en melding på Twitter. Se debatt fra BBC her.

Maajid Nawaz truet på livet over tegning

Den britiske muslimske politikeren Maajid Nawaz delte en tegning av Muhammed på Twitter, og sa at han ikke ble fornærmet av den. Dermed brøt tordenværet løs.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.01.2014 kl 16:11

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Her er tweeten som satte det hele i gang. 20.000 har nå skrevet under på et protestskriv mot Maajid Nawaz. Muslimske partikolleger i LibDem-partiet har oppfordret muslimske land til å protestere.

Se bildet større

Mannen som satte det hele igang. Chris Moos fra studentorganisasjonen "Atheist, Secularist and Humanist society" ved London School of Economics (LSE), insisterte på å bruke Jesus and Mo skjorte under et velkomstattangement for nye studenter. Se intervju.

Se bildet større

National Secular Society har satt opp en underskriftsaksjon til støtte for Maajid Nawaz. Så langt har den bare litt over 7000 underskrifter. Les mer.

Se bildet større

Generalsekretær i LIM, Sylo Taraku, er opprørt over at en enkelt Twitter-melding og en helt uskyldig tegning kan skape så mye bråk. Han har sendt støtteerklæringer til sine kolleger i britiske Quilliam Foundation.

I Storbritannia har det brutt løs voldsom debatt rundt politikeren Maajid Nawaz som er kandidat til parlamentet for det liberaldemokratiske partiet (LibDem). Nawaz har også vært med på å starte Quilliam, en tenketank mot muslimsk ekstremisme, blant annet sammen med Ed Husain som ga ut boka Islamisten på Humanist forlag i 2009.

Den hele startet på London School of Economics «Freshers fair» - et arrangement for nye studenter. Her stilte student og ateist Chris Moos og en kamerat med t-skjorter fra serien Jesus and Mo som viser Jesus og Muhammed i en ganske uskyldig passiar; «Hey» sier Jesus, mens Muhammed svarer «How ya doin’?».

En av sikkerhetsvaktene ba dem forlate området eller ta t-skjortene av seg ettersom de var fornærmende mot islam. Det oppstod en diskusjon, det ene ledet til det andre, og den 12. januar ble saken tatt opp på BBC-programmet The Big Question.

Her møtte Chris Moos og hans ateistkollega nok en gang opp med Jesus and Mo-skjortene sine. Det var mange muslimer på tv-debatten som hisset seg opp over t-skjortene deres og mente de var fornærmende.

Maajid Nawaz har også med. Han slo fast at han ikke følte seg truet av t-skjortene, og høstet applaus.

«Skandalen»

Men så kom det som virkelig gjorde dette til en stor sak. Etter debatten la nemlig Maajid Nawaz la ut den aktuelle Jesus and Mo-tegningen usensurert på Twitter og skrev at han ikke syntes den var fornærmende og at han var sikker på at Gud var større enn at han ville la seg fornærme av den.

Det var da det eksploderte. Mange muslimer reagerte svært negativt. Nawaz begynte å få dødstrusler og det ble samlet inn over 20.000 underskrifter for å få ham strøket som kandidat for det Liberaldemokratiske partiet. Poltiet ga ham råd om ikke å vise seg offentlig. Det hele ble rett og slett veldig utrivelig.

Internt blant liberaldemokratene vokste det fram en stor motstand mot Nawaz. Den sterkeste protesten kom fra partifellen Mohammed Shafiq, som også har grunnlagt den muslimske ungdomsorganisasjonen Ramadhan Foundation.

Han gikk ut og fordømte Nawaz på det sterkeste, og oppfordret andre muslimer til å protestere. Shafiq mener Nawaz bør trekke seg som kandidat for partiet, og har også kontaktet andre muslimske land og bedt dem protestere.

I en rekke tv-intervjuer, for eksempel her, har Shafiq blitt spurt av journalister om hvordan han kan være en liberal demokrat og samtidig forsvare disse angrepene på Nawaz. Til det svarer han at Nawaz har sin ytringsfrihet, men at muslimer også har rett til å bli fornærmet og gi uttrykk for dette.

Nick Clegg, lederen for det liberaldemokratiske partiet, har så langt forsvart Maajid Nawaz. Saken ruller og går fortsatt.

Står bare til ansvar for Gud

Maajid Nawaz har vært relativt stille siden den hele brøt løs, men i går skrev har en kommentar i The Guardian om saken. Her protesterer han mot muslimer som prøver å skape inntrykk av at «alle muslimer» blir veldig fornærmet av disse tegningene.

– Vi muslimer er frie. Vi har aldri hatt noen pave eller presteskap. Vi er forpliktet til å tilbe Gud alene, og vi står ikke til ansvar for våre synder for andre enn Ham, skriver Nawas.

Han understreker at hensikten hans er å forsvare islam mot høyrøstede folk som prøver å kidnappe religionen hans.

– Målet er å skape et rom å ytre seg i uten at man stadig må frykte blasfemianklager eller dødstrusler. Jeg vil vise at vi muslimer kan se ting vi ikke liker og likevel forbli rolige og akseptere mangfold, skriver han.

Norske liberale muslimer trues også

Generalsekretær i norske LIM – Likestilling-integrering-mangfold, Sylo Taraku, mener saken er trist og opprørende. Han synes det er nedslående at en så konstruktiv stemme som Maajid Nawaz blir truet på livet på denne måten.

– I denne saken har hans skarpeste kritiker Mohammed Shafiq faktisk tatt kontakt med muslimske land og bedt dem ta affære. Og det fordi Maajid Nawaz skrev noe på Twitter! Det er uhørt og helt ute av proporsjon. Slike trusler og bøllete oppførsel skaper et press på ytringsfriheten som vi ikke kan akseptere, slår Taraku fast.

Han sammenligner situasjonen med det som skjedde i striden rund Muhammedkarikaturene i 2006. Grunnen til at det eksploderte den gangen, var nettopp at lokale muslimske ledere varslet muslimske land om hva som hadde skjedd, og ba dem protestere.

Taraku mener vi har mye av den samme problematikken i Norge.

– Alle med muslimsk bakgrunn som går ut med denne typen kritikk opplever det samme. Det er tydeligvis ekstra provoserende når slikt kommer fra «ens egne». Her mener jeg storsamfunnet har en viktig oppgave. Vi kan ikke akseptere denne typen oppførsel, sier han.

Taraku forteller at LIM har god kontakt med britiske The Quilliam Foundation, og at de har sendt støtteerklæringer til Maajid Nawaz og sine britiske venner i saken.

Siste nytt i Nyheter

Anna Bergström er ny leder i svenske Humanisterna

I helgen ble Anna Bergström valgt til ny leder i Human-Etisk Forbunds svenske søsterorganisasjon, Humanisterna.

Skolegudstjeneste stod på timeplanen som vanlig undervisning

Fram til nå har skolegudstjeneste ganske enkelt blitt satt opp på ukeplanen på barneskolen i Surnadal. Nå lover de bot og bedring.

– Vanskelig å finne helter i ungarsk politikk

I sin nye bok «Ungarn» beskriver Øyvind Strømmen landet som sterkt preget av en turbulent historie og mistro til det liberale demokratiet. Men bildet er mer nyansert enn det norske medier forteller oss, mener han.

 
KrF fikk ikke gjennomslag for å pålegge skolene å si ja til gudstjeneste

Flertallspartiene har tatt en prat og blitt enige om at de ikke har noen sanksjonsmuligheter hvis skolene ikke vil følge den planlagte veiledningen fra staten om skolegudstjeneste.

Humanistisk Ungdom delt på midten når det gjelder omskjæring

HU-leder Kristoffer Stokkeland måtte bruke dobbeltstemme for at sentralstyret skulle konkludere.

Speideren har blitt mer inkluderende når det gjelder religion

Før måtte man være «åpen for Gud og Hans ord». Nå holder det å «søke sin tro og respektere andres».

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse