Fritanke.no har sjekket hvordan norske kommuner gjør det på HEF-meteret. FOTO: Montasje: Fritanke.no/Even Gran

Hvilken kommune har høyest andel HEF-medlemmer? Sjekk din kommune

En av dem scorer vesentlig høyere enn de andre, og det er kanskje ikke den du tror.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.03.2017 kl 12:10

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Professor i religionssosiologi ved Universitetet i Agder, Pål Repstad, mener det ikke er noen motsetning mellom nesoddingenes tro på alternative behandlingsformer og den høye andelen HEF-medlemmer. FOTO: Universitetet i Agder

Se bildet større

Terese Svenke framhever at det er mye kunstnere, skribenter og «frie sjeler» på Nesodden.

– Slike folk går gjerne i to retninger; enten blir de veldig «alternative» og nyreligiøse, eller så går de i retning av Human-Etisk Forbund, sier hun. FOTO: Karina Rønning

Se bildet større

I dette området finner du seks av de ti norske kommunene med høyest HEF-andel. Nesodden i midten.

Faktaboks

DE TI KOMMUNENE MED HØYEST ANDEL HEF-MEDLEMMER I BEFOLKNINGEN:

1. Nesodden 3,74 %
2. Tjøme 3,02 %
3. Oppegård 2,90 %
4. Trondheim 2,65 %
5. Horten 2,63 %
6. Bærum 2,61 %
7. Oslo 2,57 %
8. Asker 2,54 %
9. Frogn 2,53 %
10. Rindal 2,53 %

Sjekk din kommune. Se hele listen her.

Nesodden har den høyeste andelen HEF-medlemmer av alle norske kommuner. 3,74 prosent av nesoddingene er medlem i Human-Etisk Forbund. På de neste plassene finner vi Tjøme med 3,02 prosent og Oppegård med 2,9 prosent.

Av storbyene er det Trondheim som har høyest andel. 2,65 prosent av trondhjemmerne er medlem i Human-Etisk Forbund. Rett bak kommer Oslo med 2,57 prosent. Det er omtrent samme HEF-tetthet som nabokommunene Bærum og Asker, som i likhet med Oppegård og Nesodden er en del av hovedstadsregionen. Alle disse kommunene er på topp ti. Det samme er Nesoddens nabokommune Frogn.

Tar vi en titt på de andre storbyene, ligger de litt lenger nede på lista. Stavanger havner på 36. plass med 1,97 prosent HEF-medlemmer, mens 1,82 prosent av bergenserne er medlem i Human-Etisk Forbund. Det holder til 48. plass. Drammen ligger litt over landsgjennomsnittet (1,67%), og kommer på 55. plass, mens store byer som Kristiansand og Fredrikstad ligger litt under landsgjennomsnittet på 66. og 67. plass.

To Vestfold-kommuner ligger blant topp ti; Tjøme på 2. plass og Horten på 5. De topper dermed Vestfold-listen, et fylke der Human-Etisk Forbund står sterkt. Ser vi på fylkene, er det Oslo som topper listen suverent. Deretter følger Akershus, med Sør-Trøndelag og Vestfold på en delt tredjeplass.

Den eneste landkommunen (utenfor byregionene) blant topp ti, er Rindal på Nordmøre. Her er det 51 HEF-medlemmer, noe som utgjør 2,53 prosent av befolkningen. Rindal utmerker seg spesielt siden Møre og Romsdal, fylket Rindal ligger i, ligger nest nederst på fylkeslista når det gjelder HEF-oppslutning. Bare Sogn og Fjordane ligger under.

Små distriktskommuner har lav andel

Det er ikke kommunene i «bibelbeltet» langs sørlandskysten som har den laveste andelen HEF-medlemmer. Både Mandal og spesielt Risør utmerker seg med en HEF-oppslutning godt over landsgjennomsnittet. Generelt ser det ut til av sørlandskommunene på vestsiden av Lindesnes har lavere andel HEF-medlemmer enn de på østsiden.

Blant kommunene som har lavest andel HEF-medlemmer dominerer små kommuner (under 5000 innbyggere) utenfor by- og regionsentra på Vestlandet, i trøndelagsfylkene og i Nord-Norge. Vennesla i Vest-Agder har den laveste HEF-andelen blant de større kommunene (over 10.000), fulgt av Bømlo i Hordaland og Ørsta i Møre og Romsdal.

HEF står sterkest på «alternativodden»

Human-Etisk Forbunds sterkeste bastion i Norge er også en kommune som på folkemunne blir kalt «alternativodden». Det har de siste årene vært en rekke presseoppslag om nesoddingenes skepsis mot vaksiner og tro på alternative behandlingsformer.

Alt dette er ting Human-Etisk Forbund har markert seg sterkt imot som en del av forbundets arbeid for vitenskap og rasjonalitet.

Religionssosiolog Pål Repstad ved Universitetet i Agder mener den høye oppslutningen rundt Human-Etisk Forbund på Nesodden enklest kan forklares med at det er en forstadskommune til Oslo der innbyggerne jevnt over har høy sosial status og høy utdanning.

– Det er passer godt med den sosioøkonomiske profilen til Human-Etisk Forbund, så det er ikke så overraskende egentlig, sier han.

– Kan den høye andelen HEF-medlemmer tolkes som en reaksjon mot nesoddingenes støtte til alternativbevegelsen og ting som vaksinenekting?

– Nei, jeg tror heller det er to trender som går ved siden av hverandre. Begge har å gjøre med en høy andel folk som er opptatt av valgfrihet og individualisme. Dette kan slå ut på flere måter. Noen velger å melde seg inn i organisasjoner som Human-Etisk Forbund, mens andre dyrker nyreligiøsitet og tro på alternative behandlingsformer, sier Repstad.

«Frie sjeler» blir enten alternative eller heffere

Ingebjørg Modahl bor på Nesodden og har vært aktiv i Human-Etisk Forbund i mange år. Hun kommenterer at Nesodden er litt annerledes enn andre kommuner.

– Da jeg flyttet hit på 70-tallet var det konservativt, men jeg tror ikke det er noen kommuner hvor partier som SV og MDG gjør det like sterkt i dag. Det er mange kunstnere og folk med høy utdannelse her, og det slår nok positivt ut for Human-Etisk Forbund, sier hun.

Terese Svenke er aktiv i lokallaget som dekker Nesodden og sitter i Human-Etisk Forbunds hovedstyre. Hun har en lignende analyse.

– Det er mange kunstnere, skribenter og «frie sjeler» der ute. Slike folk går gjerne i to retninger; enten blir de veldig «alternative» og nyreligiøse, eller så går de i retning av Human-Etisk Forbund. Så begge disse retningene er godt representert på Nesodden. I tillegg har du selvsagt, også på Nesodden, et stort flertall som ikke bryr seg så mye om noe av dette og er medlem i Den norske kirke som de fleste andre, sier hun.

Heller ikke Svenke tror den høye HEF-andelen skyldes nesoddinger som melder seg inn i Human-Etisk Forbund i protest mot sambygdingenes vaksinenekting og alternativideologi.

– Nei, dette er jo en motsetning som har blitt satt på spissen bare de siste årene. Nesodden har hatt en høy andel HEF-medlemmer lenge før dette, sier Svenke.

– Mindre tradisjonelt på Nesodden

Øyvind Solum bor på Nesodden og MDG-politiker i kommunestyret. I tillegg har han i en årrekke vært en representant for alternativbransjen, blant annet som redaktør for Magasinet Visjon og leder i Alternativt Nettverk.

Han synes det rimer godt at det er mange HEF-medlemmer på Nesodden.

– Nesoddens befolkning har høy utdannelse og er ikke så opptatt av å tjene penger. Mange jobber i mediene, er kunstnere og har bakgrunn fra humaniora. Da blir det en større livssynsmessig bredde, enten det er i Human-Etisk Forbund eller mer alternative livssyn. Nesodden er kort og godt mindre tradisjonell enn mange andre steder, sier han.

Siste nytt i Nyheter

KrF fikk ikke gjennomslag for å pålegge skolene å si ja til gudstjeneste

Flertallspartiene har tatt en prat og blitt enige om at de ikke har noen sanksjonsmuligheter hvis skolene ikke vil følge den planlagte veiledningen fra staten om skolegudstjeneste.

Humanistisk Ungdom delt på midten når det gjelder omskjæring

HU-leder Kristoffer Stokkeland måtte bruke dobbeltstemme for at sentralstyret skulle konkludere.

Speideren har blitt mer inkluderende når det gjelder religion

Før måtte man være «åpen for Gud og Hans ord». Nå holder det å «søke sin tro og respektere andres».

 
– Han ønsker opplagt å gi den katolske kirke en spesiell status

Frankrikes president Emmanuel Macron vil «reparere» forholdet mellom stat og kirke. Franske sekularister er bekymret for om han vil utfordre laïcité, mens menneskerettighetsekspert Ingvill Thorson Plesner ser andre tolkningsmuligheter.

David Silverman sparket fra American Atheists

Beskyldes for seksuelle overgrep.

Krf mener de har fått gjennomslag for gudstjenestetvang, Venstre nekter

– Det er den eneste rimelige tolkningen av vedtaksforslaget vi har blitt enig om, sier Hans Fredrik Grøvan (Krf). Frp og Venstre avviser tolkningen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse