Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Nå anerkjennes humanisme som en egen livssynsretning i det amerikanske forsvaret.
 Foto: Flickr: U.S. Army

Nå anerkjennes humanisme som en egen livssynsretning i det amerikanske forsvaret. Foto: Flickr: U.S. Army

Framskritt for humanister i det amerikanske militæret

– Vi takker Forsvardepartementet for å anerkjenne de tapre og hengivne humanistene i våre væpnede styrker, sier Roy Speckhardt i American Humanist Association.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.04.2017 kl 23:35

Humanister i det amerikanske militæret har i lang tid kjempet for å bli anerkjent på linje med sine religiøse medsoldater. Forsvaret i USA har i likhet med militæret i de fleste andre vestlige land et system med samtalepartnere (chaplains) som skal ta seg av livssynsbehovene til mennesker som kan oppleve sterke og traumatiske ting i tjenesten.

Det er fortsatt ingen ikke-religiøse samtalepartnere i det amerikanske militæret, til tross for at gruppen ikke-religiøse i det amerikanske forsvaret er større enn både hinduer, buddhister, muslimer og jøder. Alle de fire gruppene har sine egne ansatte samtalepartnere.

Nå kan du også erklære deg som ikke-religiøs

Nå kan det imidlertid komme en oppmykning. I forrige uke publiserte Forsvarsdepartementet i USA en liste over anerkjente livssynsretninger i militæret. For første gang er humanisme på lista.

Nå kan amerikanske ikke-religiøse soldater velge mellom:

  • Hedning
  • Humanist
  • Ateist
  • Agnostiker
  • Ingen religion

Humanistledere fornøyd

Forsvarsdepartementet har også endret overskriften over de anerkjente livssynsretningene fra «Faith Group Code» til «Faith and Belief Code», for å reflektere endringen.

– Etter et tiår med arbeid for å synliggjøre utfordringene humanister møter i militæret, vil vi rose de som kjempet gjennom denne endringen, sier Jason Torpy, President i Military Association of Atheists and Freethinkers (MAAF).

Generalsekretær i American Humanist Association, Roy Speckhardt, er også fornøyd.

– Vi takker Forsvardepartementet for å anerkjenne de tapre og hengivne humanistene som kjemper i våre væpnede styrker, sier han.

Pressemeldingen fra American Humanist Association.

Se hele lista over tros- og livssynsretninger her.

Saken ble omtalt av Stephen Colbert på The Late Show torsdag

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus