Stemmer det at massemorderen fra Texas var en ateist som hatet kristne?

Var drapsmannen fra Texas en radikal ateist som hatet kristne?

FAKTASJEKK: Avisa Korsets seier er svært tydelig på hva massemorderen følte og mente. Men stemmer det?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.11.2017 kl 17:20

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Her er den uavhengige bekreftelsen vi fant, på Christopher Leo Longorias Facebook-side.

Se bildet større

Nettavisen Korsets Seier lar det ikke være noen tvil om hvor massemorderen stod når det gjelder tro.

FAKTASJEKK: Nettavisa "Korsets seier" publiserte i går en sak om at Devin Patrick Kelley, mannen som drepte 26 personer og skadet 20 i en kirke i Texas sist søndag, var «en radikal ateist som hatet kristne».

Kan dette stemme?

Finner bare en uavhengig referanse til ateisme

Korsets seier viser til et oppslag i Daily Mail som siterer fire bekjente av drapsmannen fra stedet han var fra, New Braunfels, en forstad til storbyen San Antonio i Texas.

Patrick Boyce, Nina Rose Nava, Christopher Leo Longoria og Michael Goff skal alle på ulikt vis skal ha fortalt eller skrevet på Facebook at Kelley spredte ateisme på Facebook. «Han snakket alltid om hvordan folk som tror på Gud er dumme, og prøvde å spre ateismen sin», skriver for eksempel Nina Rose Nava på Facebook, ifølge Daily Mail.

Drapsmannens ateisme er rapportert også av CNN og BBC.

Alle navnene som siteres av Daily Mail og andre nyhetskilder finnes på Facebook og framstår på troverdig vis som innbyggere av New Braunfels. Vi finner imidlertid ingen av de sitatene som er tillagt dem av mediene.

Vi finner bare én offentlig Facebook-post av Christopher Leo Longoria der han på mandag gir uttrykk sjokk over at Kelley kunne gjøre noe slikt. Lenger nede forteller Longoria at han fjernet Kelley som venn på Facebook for en stund siden på grunn av all negativiteten han spredte.

Reid Mosis, en felles bekjent, svarer i en kommentar at dette har også han vært på nippet til å gjøre på grunn av drapsmannens mange «atheism and gun posts».

Jobbet på bibelskole

Det er god grunn til å tro at massemorderen propaganderte for ateisme på Facebook. Selv om sitatene til de andre navngitte personene fra New Braunfels ikke er å finne på Facebook, kan de selvsagt være slettet eller være private.

Noen av uttalelsene har også ha blitt gitt som direkte kommentarer til troverdige nyhetskanaler. Christopher Leo Longoria sier for eksempel til CNN at Kelley «postet mye om ikke-religiøs tro, ateisme, våpen og voldsutøvelse».

New York Times melder at Kelley likte en rekke ateistsider på Facebook.

Kelleys ateisme må imidlertid ha kommet til ham ganske nylig. Så sent som i 2014 jobbet han nemlig på en bibelskole for barn, ifølge hans egen side på LinkedIn, skriver Hemant Mehta på Friendly Atheist.

Kelleys profiler både på LinkedIn og Facebook er nå slettet, og Kelley selv ble drept kort tid etter massedrapet i kirken var gjennomført.

Politiet: Familiefeide ligger bak

Selv om det stemmer at Kelley argumenterte for ateisme på Facebook, er det lite trolig at dette hadde noe med massedrapet å gjøre. Politiets etterforskning så langt tyder på at det bestialske massedrapet var resultat av en familefeide, spesielt rettet mot hans tidligere svigermor.

Freeman Martin fra politimyndigheten i Texas var tydelig på at drapene ikke hadde noe med religion eller rase å gjøre under en pressekonferanse på mandag.

Konklusjon: Villedende

Det er på tide å konkludere: Stemmer det, som Korsets seier skriver, at massemorderen Devin Patrick Kelley var en «radikal ateist som hatet kristne»?

Det er god dekning for å si at Kelley spredte ateisme på nettet. Selv om dette strengt tatt ikke må innebære at han var ateist personlig, kan vi la tvilen komme Korsets Seier til gode.

Det er imidlertid å dra strikken en del lenger å slå fast at han «hatet kristne». Det har ikke kommet fram noe som tyder på dette. Antagelsen er også i strid med Texas-politiets konstatering av at religion ikke har hatt noe med saken å gjøre. Det kan selvsagt tenkes at han «hatet kristne» også, men det vet vi ikke.

Samlet sett er overskriften tendensiøs. Når man tar konteksten med i betraktning, altså at drapsmannen gikk inn i en kirke under en gudstjeneste og begynte å skyte vilt rundt seg, er det fort gjort for leserne å tolke en slik overskrift til at drapene ble begått på grunn av drapsmannens påståtte ateisme og kristendomshat. Det er så langt ingenting som tyder på at dette stemmer.

Les Snopes og Politifacts gjennomgang av ulike påstander om drapsmannens tilhørighet.

Siste nytt i Kommentar

Født sånn for å bli sånn. Om epigenetikk og geitekillinger

VITENSKAPSKOMMENTAR: Erik Tunstad ser nærmere på den ofte misforståtte epigenetikken – vitenskapen om hvordan arvestoffet kan uttrykkes på ulike måter.

Trøstesløse drømmer om evig liv forsurer tilværelsen

FILOSOFISKE REFLEKSJONER: Opp gjennom tidene har vi mennesker stort sett forholdt oss til døden ved å benekte den. Problemet med dagens sekulære benektelsesstrategier er at de ikke fungerer så godt i lengden.

Barbro Sveen til minne

Som Fri Tankes første redaktør skapte Barbro Sveen varig soliditet for medlemsbladet, skriver tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Lars Gunnar Lingås.

 
Mansons siste manipulasjon

Selv etter sin død skaper Charles Manson bølger og konflikter. Hva gjør at en mann som ble dømt som massemorder for nesten et halvt århundre siden fortsatt lever i popkulturen? Audhild Skoglund har noen teorier.

Folkelig og inkluderende, men lite troverdig

TV-ANMELDELSE: – Serien er tidvis morsom, men er laget av og for skeptiske ateister, skriver Haakon Gunleiksrud om den tredje sesongen av NRK-serien På tro og Are.

Bok: Identitetspolitikk og manglende selvransakelse

Mahmoud Farahmand ser nærmere på Bushra Ishaqs bok Hvem snakker for oss? Han er ikke begeistret.

ANNONSE
Annonse