Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Hvorvidt transkvinner skal ha adgang til kvinnetoalett og -garderobe har vært heftig diskutert i debattene om «safe spaces for women» i USA, der enkelte radikale feminister bare anerkjenner biologisk fødte kvinner.

Radikale feminister til angrep på transkvinner i USA

Enkelte radikale feminister i USA bekjemper kjønnsrettigheter for transkvinner.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 18.03.2014 kl 22:26

I USA har den radikale feministen Cathy Brennan opprettet nettsiden Gender Identity Watch, hvor hensikten er å «oute» transpersoner. Budskapet er at transkvinner ikke er «ekte» kvinner, og at de er potensielt farlige for barn og (cis-)kvinner. Veronica Berglyd Olsen og den USA-baserte organisasjonen Secular Woman har tatt initiativet til en pågående underskriftskampanje mot nettsiden. Skillelinjene mellom enkelte radikale feministiske grupperinger og transpersoner, er uttrykk for et feministisk dilemma, mener Veronica Berglyd Olsen:

– For hvor skal grensen gå? Hvem er egentlig kvinner? For å definere en kamp, må man også definere en gruppe. Den kjente queer-teoretikeren Judith Butler advarer mot en slik tenkning. Hun mener det er å ta i bruk en patriarkalsk definisjon av egen gruppe som grunnlag for å undertrykke andre. Man skal være forsiktig med å bruke en undertrykkende definisjon til å føre egen kamp.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.