Kort notert

Vil gi radikalisert ungdom nytt håp

Publisert: 29.05.2015 kl 17:58

Oslo (NTB-Bibiana Piene): Etter ett år som radikal islamist kom Yousef Bartho Assidiq seg ut av ekstremistenes grep. Nå vil han hjelpe andre ungdommer samme vei.

Sammen med Faten Mahdi Al-Hussaini har han startet organisasjonen Just Unity, som fredag hadde sitt formelle stiftelsesmøte. Gjennom samtaler, kartlegging og oppfølging skal organisasjonen forebygge radikalisering og ekstremisme og gi ungdommer som har havnet i slike miljøer, en ny start.

– En fellesnevner for mange av dem er en følelse av håpløshet, sier Yousef Bartho Assidiq til NTB.

Ung og sårbar

Selv var han ung og sårbar da han i 2009 ble radikalisert av den kjente islamisten Mohyeldeen Mohammad.

– Jeg hadde konvertert til islam og følte meg utstøtt av samfunnet. I moskeen traff jeg Mohyeldeen, som ville bli min «venn», forteller Yousef.

I ett år var han med i Profetens Ummah, før han brøt med de radikale islamistene, mest på grunn av moren.

I dag føler han seg ofte truet av sine tidligere frender, som åpent sympatiserer med den ytterliggående gruppa Den islamske staten (IS) i Syria og Irak.

– Jeg opplever at mange av ungdommene vi møter, er blitt radikalisert av Profetens Ummah. De har overtalt flere til å slutte seg til IS, sier Yousef til NTB.

Mønster

Også Faten, som opprinnelig er fra Karbala i Irak, har førstehånds erfaring med ekstreme miljøer. I flere år har hun utfordret ekstreme ideologier og ble kjent for alvor da hun holdt en appell mot IS foran Stortinget i fjor.

– Jentene er ofte mer ekstreme enn gutter. Ofte kommer den eneste kunnskapen de har om islam, fra IS-kjærester og propaganda på nettet, sier hun til NTB.

– Det viktigste med arbeidet vårt å se mennesket bak mønsteret. Mange unge ekstremister er blitt sviktet av samfunnet, derfor er det viktig å kartlegge hvorfor de har valgt denne veien, understreker hun.

Siden den spede starten i mars har Just Unity fått til sammen 17 saker, som omfatter 28 personer, på bordet. I tillegg følger de opp fem familier der sønnene har reist til Syria.

Nå har de to aktivistene fått et styre bestående av åtte samfunnstopper, med advokat Geir Lippestad i spissen som styreleder, i ryggen.

– Radikalisering er, ved siden av klima, en av de viktigste utfordringene i samfunnet i dag, sier Lippestad.

I styret sitter også ekstremistforsker Lars Gule og fylkesmann i Vestfold, Erling Lae.

Polarisering og redsel

Ifølge Gule finnes det et sted mellom 100 og 300 ungdommer i Norge som kan tenke seg å bli krigere for IS, mens mellom 70 og 80 allerede har dratt til Syria og Irak. I tillegg deler trolig mellom 2.000 og 4.000 de samme ideologiene.

– Dette handler kanskje ikke om så mange, men radikaliseringen bidrar til å skape holdninger, redsel og et menneskesyn som bidrar til stigmatisering og polarisering og er ødeleggende for god integrering, mener Lippestad, som selv har førstehånds kjennskap til ekstremisme gjennom jobben som forsvarer for Anders Behring Breivik. (©NTB)

Vis alle notiser