Kort notert

Unge i den arabiske verden frykter IS mer enn arbeidsløshet

Publisert: 22.04.2015 kl 09:23

Den islamske statens herjinger er det som bekymrer unge i den arabiske verden mest, viser en ny undersøkelse. Arbeidsledighet kommer først på tredje plass.

– Selvsagt er jeg redd for dem. Over 2.000 marokkanere har sluttet seg til IS. Når de kommer tilbake til Marokko, kan de gjøre mye skade. Om de vil ødelegge landet, så kan ikke regjeringen gjøre noe med det, sier 24 år gamle Adam Ibrahim el Bouthi fra Fes i Marokko.

Han er en av 3.500 unge arabere mellom 18 og 24 år i 16 arabiske land som har svart på spørsmål i Burston-Marstellars Arab Youth Survey, en stor undersøkelse om arabisk ungdom. Det er sjuende gangen denne undersøkelsen gjennomføres.

Slående for årets resultat er at frykten og mistroen sprer seg blant den arabiske ungdommen.

Frykter ikke Iran

73 prosent av de spurte synes at den stigende innflytelsen som IS har, er bekymringsfull, og 37 prosent omtaler IS som den absolutt største trusselen mot regionen.

Studien skiller mellom IS spesifikt og terrorisme i sin helhet, som de unge mener er den nest største trusselen. Arbeidsledighet kommer på tredjeplass.

Kun 8 prosent anser at et Iran med atomvåpen er den største trusselen mot regionen.

Skeptisk til demokrati

Og stadig færre tror at demokrati kan fungere i den arabiske verden. Nesten 40 prosent mener at et demokratisk styresett ikke er forenelig med Midtøsten-regionen.

I 2013 mente 43 prosent av de spurte at mangel på demokrati var det største problemet. I 2014, som den siste undersøkelsen tar for seg, er det kun 15 prosent som mener det.

– Alle snakket om demokrati for noen år siden. Det er ikke like stort i dag. Et eller annet sted på veien sluttet vi å tro på det. Nå finnes det dessuten større problemer som for eksempel IS, sier Daleen Baba (22) fra De forente arabiske emirater.

Hun studerer farmasi og er mest bekymret for ikke å få jobb.

– For oss palestinere er det alltid vanskeligst. Også her i Dubai, der man skulle tro at det finnes mange jobber. Nå har de en streng arbeidsmarkedspolitikk som gjør at vi må ha en hel masse tillatelser for å jobbe i dette landet, sier hun. (©NTB)

Vis alle notiser