Kort notert

Svensk kirke får millionstøtte uten innmelding

Publisert: 03.03.2015 kl 08:19

Oslo (NTB): Svensker som er medlemmer av Svenska kyrkan blir automatisk medlemmer av den norske grenen av trossamfunnet når de flytter til Norge. Det gir millioner i støtte, men menigheten slipper anmeldelse.

Den svenske kyrkans avdeling i Norge, Margaretaförsamlingen, bruker medlemsregisteret sitt til å søke om offentlig støtte. Siden 2006 har Margaretaförsamlingen fått nesten 10.000 nye medlemmer. For hvert nye medlem fikk de 800 kroner i offentlig støtte i fjor – over 7,5 millioner kroner, skriver Vårt Land.

Automatisk

At den svenske kirkens medlemmer automatisk blir medlemmer i Margaretaförsamlingen ved flytting til Norge, er noe Fylkesmannen i Oslo og Akershus reagerer på.

– På generelt grunnlag er reglene slik at man skal melde seg inn selv og få en innmeldingsattest. Dette gjelder selv om man allerede er medlem av «moderkirken». Man kan ikke bare overføre medlemmene. Det gjelder både Svenska kyrkan og Den katolske kirke, sier Merethe Helstad, leder hos juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus til avisen.

Et møte

Hun sier de nå vil ta kontakt med Margaretaförsamlingen for å få en forklaring.

– Vi vil ha et møte med dem, men vi jobber ikke med noen anmeldelse her. Margaretaförsamlingen informerer blant annet alle som blir medlemmer i menigheten, sier Helstad til NTB.

Sogneprest Per Anders Sandgren sier de regnet med at det var nok at medlemmene aktivt hadde meldt seg inn i Svenska kyrkan gjennom eksempelvis dåp i Sverige. Sandgren sier han ser fram til å få klarhet i om de har gjort noe galt.

Fylkesmannen har nylig anmeldt Oslo katolske bispedømme for å ha registrert personer som selv ikke har meldt seg inn som nye medlemmer. Oslo politidistrikt har siktet både Oslo katolske bispedømme, biskop Bernt Eidsvig og økonomisjefen for grovt bedrageri og medlemsjuks. Det skal dreie seg om 50 millioner kroner og en praksis som har pågått over flere år. (©NTB)

Vis alle notiser