Kort notert

Slovakia vil bare ha kristne syrere, Jagland raser

Publisert: 21.08.2015 kl 12:06

Bratislava (NTB-Ritzau): Slovakia mottar snart 200 syriske flyktninger fra leirer i Tyrkia, Italia og Hellas, men krever at de er kristne og ikke muslimer. Åpenlys diskriminering, mener Europarådets sjef.

200 er kvoten Slovakia gikk med på å ta imot da EU fordelte 32.000 syriske flyktninger blant medlemslandene for å avhjelpe krisen i Sør-Europa.

Men lenge etter at dette var godtatt, kom slovakiske myndigheter med det nye kravet om at flyktningene ikke skal være muslimer.

– I Slovakia har vi ingen moskeer. Derfor vil vi kun velge kristne, sier Ivan Metik, som er talsmann for Slovakias innenriksdepartement, til Wall Street Journal.

Det får Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland til å se rødt.

– Må stå sammen

Det er ikke rom for diskriminering eller fremmedhat i dagens flyktningkrise i Europa, slår Jagland fast i en uttalelse.

– Å avvise flyktninger på grunn av deres religion vil åpenbart være diskriminerende, sier han.

Generalsekretæren slår fast at det i den spesielle situasjonen Europa nå opplever, ikke er rom for slike holdninger.

– Europa må vise solidaritet med disse sårbare menneskene. Alle Europarådets medlemsland har et felles ansvar for å respektere og beskytte menneskers rettigheter og verdighet, sier Jagland.

– Kristent land

Overfor BBC unnskylder talsmann Metik seg med at Slovakia bare er et transittland, og at ingen ønsker å bli i landet.

Men Slovakias statsminister Robert Fico har uttalt seg enda mer kompromissløst.

– Slovakia er et kristent land, og vi vil ikke tåle en tilstrømning av 300.000-400.000 muslimske innvandrere som ville begynne å bygge moskeer over hele landet og forsøke å endre vår levemåte, sa han nylig til en østerriksk avis.

Slovakia har 5 millioner innbyggere, hvorav 0,2 prosent er muslimer.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har bedt landene ha en inkluderende holdning når det gjelder flyktninger med annen kultur og religion.

Antall flyktninger ved EUs grenser er de siste månedene steget til 107.000, de fleste syrere, afghanere eller afrikanere.

Bare Tyskland regner med å ta imot rundt 800.000 asylsøkere i år. 10.500 av dem i henhold til den samme avtalen som har forpliktet Slovakia til å ta imot 200. (©NTB)

Vis alle notiser