Kort notert

Selbekk angrer på støtte til blasfemiparagraf i 2004

Publisert: 14.01.2015 kl 09:28

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk, støttet den norske blasfemiparagrafen i 2004. Det angrer han dypt på i dag.

– Jeg skrev en leder som jeg angrer dypt på i dag. Den spres nå på sosiale medier, og det fortjener jeg, sier Selbekk til Vårt Land.

– Da var situasjonen slik at daværende regjeringen Bondevik med støtte fra Frp vedtok å videreføre blasfemiparagrafen. Jeg støttet det i lederen, men nå har jeg skiftet mening. Vi kan ikke ha en blasfemiparagraf som politiske tanker kan gjemme seg bak. De danske Muhammed-tegningene var ikke først og fremst et angrep på islam som religion, men et angrep på politiske ideologier, sier Selbekk.

Mange kristenkarikaturer

Han forteller at Dagen har hatt mange kristenkarikaturer på trykk under hans redaktørtid.

– Jeg husker blant annet at vi hadde en sak i Magazinet om Ecce Homo-utstillingen, der Jesus ble framstilt i en homoerotisk setting. Og i 2012 trykket vi en karikatur av Jesus med blottet rumpe som hadde stått på trykk i Bergens Tidende. Det var ikke en dramatisk avgjørelse for meg. Jeg har ingen problemer med å vise ting som kan være støtende for kristne, sier Selbekk.

– Uheldig formulert

I 2005 skrev Selbekk at han støttet «karikaturer som ytringsform, men at det fantes en grense der « ytringen går over til å bli en forsøpling av den offentlige debatten ». Det står han ikke lenger inne for.

– Dette er uheldig formulert. Så vidt jeg husker så gjaldt det jødehatkarikaturer. Jeg synes det er et veldig sterkt virkemiddel å tegne en israelsk statsminister som holocaustkommandant, men jeg forsvarer Finn Graffs rett til å gjøre det.

Den norske blasfemiparagrafen ble vedtatt opphevet mot stemmene til Kristelig Folkeparti i 2009. Den nye straffeloven har imidlertid ikke trådt i kraft på grunn gamle datasystemer hos politi og påtalemyndighet. I fjor sommer lovte justisminister Anders Anundsen (Frp) at den nye straffeloven skal kunne tre i kraft sommeren 2015. (©NTB)

Vis alle notiser