Kort notert

Muslimer tør ikke demonstrere mot islamister i Danmark

Publisert: 12.09.2014 kl 13:48

Frykt for represalier fra radikale islamske miljøer gjør at muslimer ikke tør møte opp i en demonstrasjon i Aarhus lørdag mot Den islamske staten (IS), skriver Information.

Det er Mohammed Sabah Ahmad, tidligere talsmann for Grimhøj-moskeen og arrangør av demonstrasjonen, som sier dette til den danske avisa. Han sier også at han ikke greier å få imamer til å delta eller støtte demonstrasjonen.

- Den taushet som er blant muslimer, må ikke oppfattes som at de godtar IS' handlinger. Det skyldes heller at mange er redd for å bli overfalt eller motta hatpost om de offentlig tar avstand fra IS, sier Ahmad. Han har selv opplevd at kjente har fått trusler og hatbrev etter å ha sagt sin mening om IS.

En av dem som skal holde appell under demonstrasjonen, er 22 år gamle Julie Kayed. Hun bekrefter at mange muslimer er redd for å tale IS imot offentlig.

- Mange tør ikke møte opp til demonstrasjonen fordi de er redd. Jeg er selv kvinne og muslim, men bærer ikke hodeplagg. Det kan virke provoserende på IS-tilhengere. I Irak ville jeg jo blitt drept av IS for ikke å bære hodeplagg, sier hun til Information.

Det overrasker ikke forsker i radikalisering ved Dansk Institut for Internationale Studier, Ann-Sophie Hemmingsen, at mange muslimer i Danmark frykter represalier.

- Det er ikke på det nåværende tidspunkt mulig å si om frykten for reaksjoner fra IS-tilhengere her er berettiget. Men det er svært forståelig at muslimer i Danmark som viser sin motstand mot IS, frykter at IS' brutalitet i Irak kan bli fulgt opp av handlinger fra IS-tilhengere her hjemme, sier hun til avisa. (©NTB)

Vis alle notiser