Kort notert

Læstadianere varsler protest mot kvinnelig biskop

Publisert: 25.09.2014 kl 10:07

Hvis domprost Herborg Oline Finnset blir utnevnt til biskop, vil ikke læstadianerne godta henne. Finnset er en av tre kandidater til stillingen.

Utnevnelsen av ny biskop i Nord-Hålogaland skjer torsdag formiddag, og de to andre kandidatene er prost Olav Øygård og Hans Arne Akerø, som i dag er seksjonssjef i Kirkerådet.

Ifølge avisa Dagen har Nils Einar Samuelsen og Hans Nic. Nilsen – ledere for hver sin retning av læstadianere i Lyngen i Troms – sendt et brev til bispedømmet. De gjør det klart at de ikke vil betrakte Herborg Oline Finnset som biskop dersom hun blir utnevnt.

– Det er ganske enkelt. Ut fra Paulus sine brev i Bibelen ser vi ikke at kvinnelig prestetjeneste kan la seg forsvare. Vi har valgt å verdsette Paulus mer enn andre teologer i dag gjør, sier Nilsen til Dagen.

Han har ikke tatt stilling til om han vil melde seg ut av Den norske kirke hvis Finnset blir biskop, men tror mange læstadianere vil holde seg borte fra gudstjenestene.

Læstadianisme er en luthersk kirkelig vekkelsesbevegelse som ble startet av den svenske presten Lars Levi Læstadius på 1800-tallet. (©NTB)

Vis alle notiser