Kontakt
Publisert: 11.09.2015 kl 09:13
Stavanger (NTB-Mette Estep): Debatten før årets kirkevalg tyder på stort engasjement og at mange vil avgi stemme der for første gang i år.
Kirkerådet anbefaler alle å sette seg godt inn hva og hvem de vil stemme på før de velger. Kirkevalget er annerledes enn de offentlige valgene på flere punkter, og det er mange nye velgere kanskje ikke klar over.
Kommunikasjonsdirektør Ingeborg Dybvig i Kirkerådet mener de har gjort sitt ytterste for å opplyse velgerne og håper folk har fått det med seg:
– Det har vært informert veldig tydelig fra vår side om hvordan stemmegivningen foregår. Det er sendt ut informasjon med valgkortene og på våre nettsider. Vi vet ikke hvor mange som vil stemme for første gang, men aktiviteten på sosiale medier og engasjementet tyder på at det er stor interesse og at deltakelsen vil øke, sier hun til NTB.
Nær tredobling?
Valget holdes 13. og 14. september. En undersøkelse fra Norstat for Vårt Land, antydet i august at hele 37 prosent av kirkemedlemmene vil stemme når Den norske kirke avholder valg. Det blir i så fall nesten en tredobling fra sist gang, da 13,5 prosent stemte.
Fredag er siste mulighet for å forhåndsstemme, og da kun ved menighetskontoret man sogner til. Åpningstidene variere, så det er best å ringe først.
– Det er riktig og viktig at folk er opptatt av å stemme, men slik valgordningen er nå er det etter min mening ganske stor risiko for at folk som stemmer for første gang faktisk velger inn andre kandidater enn dem de er enig med, sier leder av Åpen Folkekirke, Sturla Stålsett.
Burde organiseres bedre
Påstanden begrunner han med at ikke alle listene ved kirkevalget representerer en ensartet gruppe der kandidatene på lista står for samme syn, slik det for eksempel er med lister fra politiske partier.
– På nominasjonskomiteers lister må velgerne aktivt gå inn og finne ut hvilke kandidater de deler syn med, og deretter enten kumulere disse på listene eller skrive dem over på andre lister. Velger du bare nominasjonskomiteens liste, uten tilføyelser, betyr ikke det at personene øverst på lista rangeres først.
Stålsett mener kirkevalget burde følge modellen fra politiske valg:
– Meningsfeller bør gruppere seg, avholde årsmåter, vedta et program og stille liste sammen, slik at velgerne vet hva de stemmer på. Det har vi i Åpen folkekirke gjort. (©NTB)
Vis alle notiser