Kort notert

Irland skal stemme over likekjønnet ekteskap

Publisert: 20.05.2015 kl 18:30

Dublin (NTB-DPA): Ja-siden leder foran fredagens folkeavstemning i Irland om å gjøre det lovlig for to av samme kjønn å gifte seg.

Irland er første land i verden som har folkeavstemning om likekjønnet ekteskap. En meningsmåling i Irish Times viser at 58 prosent vil svare ja når de går til urnene fredag. 25 prosent svarer at de vil stemme nei, mens 17 prosent ikke har bestemt seg.

– Jeg har virkelig håp, sier direktør Moninne Griffith, som leder organisasjonen Marriage Equality, som jobber for et «ja».

Griffith forteller at hun har blitt svært godt mottatt når hun har vært ute og drevet kampanje for å sikre ja-stemmer. Plakater fra ja- og neisiden har preget bybildet i Dublin de siste ukene.

Mobiliserer

Avisa The Guardian skriver at neibevegelsen nå jobber intenst for å mobilisere konservative kristne og muslimske innvandrere for å få dem til å stemme og sikre et nei-flertall 22. mai.

Statsminister Enda Kenny advarer da også mot å ta en ja-seier for gitt, og oppfordrer alle til å stemme 22. mai. Kennys regjering har gitt helhjertet støtte til ja-bevegelsen.

Irene skal stemme over om det skal komme inn i grunnloven en setning om at det skal være lovlig med ekteskap mellom to personer uavhengig av kjønn.

Ja fra Bono

Irland er Vest-Europas mest katolske land, men kirkens autoritet er blitt svekket etter en rekke avsløringer de siste tiårene om katolske presters misbruk av barn. Da det ble kjent at det skulle holdes en folkeavstemning om å tillate homoekteskap, kom det sterke reaksjoner fra den katolske kirken.

– Skal vi bli den første generasjon i historien som sier at mødre og fedre ikke lenger betyr noe i oppdragelsen av barn? spør erkebiskop Michael Neary.

Den irske superkjendisen Bono fra bandet U2 er blant dem som støtter en endring av grunnloven.

– Ekteskap er hevet over religion. Det tilhører folket, og er ingen religiøs institusjon, har Bono sagt til irsk presse.

Homoseksualitet var ulovlig i Irland fram til 1993. (©NTB)

Vis alle notiser