Kort notert

HRW: Sør-Sudans regjeringshær rekrutterer barn

Publisert: 16.02.2015 kl 14:07

Regjeringsstyrkene i Sør-Sudan rekrutterer fortsatt barn helt ned i 13-årsalderen som soldater i borgerkrigen, ifølge Human Rights Watch.

Barna, de fleste gutter, blir ofte rekruttert med tvang, skriver menneskerettighetsorganisasjonen i en pressemelding mandag.

Også opprørshæren i Sør-Sudan, som ledes av tidligere visepresident Riek Machar, bruker barn som soldater. Ifølge UNICEF bærer minst 12.000 barn våpen i den blodige konflikten som har herjet verdens yngste nasjon i 13 måneder.

Ifølge HRW har regjeringshæren rekruttert mange av barna fra oljebyen Malakal nord i landet, der kampene har vært spesielt harde. Byen har skiftet hender hele seks ganger, og tusenvis av sivile har søkt tilflukt i FNs leir like utenfor byen. Enkelte av barna er blitt tvangsrekruttert like utenfor leiren, skriver HRW, som selv besøkte området i januar.

Etter internasjonalt press innførte Sør-Sudan i 2008 en lov som forbyr bruk av barnesoldater og setter 18 år som nedre aldersgrense.

Sør-Sudans informasjonsminister Michael Makuei benekter overfor nyhetsbyrået AFP at regjeringen bruker barnesoldater og sier at hæren har nok menn å ta av. (©NTB)

Vis alle notiser