Kort notert

Høyest valgdeltakelse blant somaliere

Publisert: 02.09.2015 kl 09:02

Drammen (NTB): Somaliere er den minoritetsgruppen som er ivrigst etter å stemme ved valg i Norge. Personer fra Balkan ligger i motsatt ende av skalaen.

For 12 år siden var somalierne dårligst i klassen, og bare 23 prosent brukte stemmeretten. Den andelen ble mer enn doblet på åtte år, og ved forrige lokalvalg gikk halvparten av somalierne i Norge til stemmeurnene melder NRK og viser til tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Det landet vi kommer fra er ikke som Norge. Vi brenner for å delta når vi kommer til et demokratisk land, sier somaliske Sada Sahal. Hun har brukt stemmeretten de siste ti årene og sier det er viktig for henne å stemme.

Bare 18 prosent av dem som er fra Bosnia og Kosovo stemmer ved norske lokalvalg. Tross god integrering, er valgdeltakelsen svært lav. Sylo Taraku, som er fra Balkan og står på Arbeiderpartiets liste i Drammen, tror det rett og slett skyldes at folk fra regionen er fornøyd med tingenes tilstand.

– Jeg tror ikke de ser behov for store endringer. De er ikke redde for at det blir verre hvis det ene eller andre partiet overtar, sier Taraku. (©NTB)

Vis alle notiser