Kort notert

Hils på Laniakea – vårt kosmiske nabolag

Publisert: 04.09.2014 kl 13:48

Astronomer har kartlagt en enorm samling galakser, som vårt eget solsystem utgjør en bitte liten del av. Superklyngen er døpt Laniakea – strålende himmel på Hawaiis språk.

Laniakea består av rundt 100.000 galakser med omtrent hundre millioner milliarder soler, melder tidsskriftet Nature. Vår egen galakse, Melkeveien, ligger helt i utkanten av Laniakea.

Med lysets hastighet ville det tatt svimlende 500 millioner år å reise fra den ene enden av superklyngen til den andre.

Galakser er ikke fordelt tilfeldig rundt om i universet, men organisert i grupper forbundet i et kosmisk nett av masse. Men debatten har vært het om hvordan grensene mellom disse såkalte superklyngene skal defineres – og dermed om hvordan verdensrommets regioner skal deles inn.

Nå har det astronomiske instituttet ved University of Hawaii på Manoe brukt en ny metode for å kartlegge superklyngen som omfatter Jorden. Brent Tullys team plukket ut de 8.000 galaksene i vårt nabolag fra en enorm galaksedatabase, for så å studere deres bevegelser.

Hver av galaksenes plassering ble regnet ut ved å anslå deres fart i forhold til universets utvidelse – en prosess som startet med det store smellet for 14 milliarder år siden.

Navnet Laniakea hyller de polynesiske navigatørene som brukte sin kunnskap om stjernene i sine usedvanlige reiser over Stillehavet. (©NTB)

Vis alle notiser