Kort notert

Hedegaard siktet for å bruke attentatmannens navn

Publisert: 05.03.2015 kl 14:03

Dansk politi har siktet den islamkritiske debattanten Lars Hedegaard fordi han har avslørt navnet på mannen som forsøkte å drepe ham for to år siden.

Den 72 år gamle forfatteren stiller seg undrende til politiets siktelse. Han vedgår at han ved to anledninger har brukt navnet på den drapssiktede mannen, men at han tenkte det var greit.

– Saken er at jeg har skrevet to artikler, som nevnte navnet, i et svensk tidsskrift. Der tror jeg ikke navneforbudet gjelder, sier Hedegaard til dansk TV 2.

Etter dansk lov kan retten nedlegge forbud mot å publisere navnet til en siktet i en straffesak. Slik sett har Lars Hedegaard siden 30. april i fjor vært forhindret i å offentlig bruke navnet på mannen som forsøkte å drepe ham for to år siden. Overtredelse av bestemmelsen kan straffes med bøter, men Hedegaard tar siktelsen med stor ro.

– Hvis de vil ha en rettssak, skal de få det. De vil møte motstand til mållinjen sier Hedegaard.

Hedegaard ble forsøkt drept den 5. februar for to år siden. En ung dansk-libanesisk mann ringte på døren hans og avfyrte et skudd mot Hedegaard, men som bommet. De to havnet i et basketak, og det ble ikke avfyrt flere skudd før skytteren stakk av. Han har siden oppholdt seg i Syria og Tyrkia. I april i fjor ble den siktede mannen pågrepet i Tyrkia. Mannen godtok utlevering til Danmark, men ble uventet løslatt i stedet. Etter at dansk politi etterlyste mannen på nytt, ble han pågrepet fredag i forrige uke. (©NTB)

Vis alle notiser