Kort notert

Gikk for langt da vi fjernet velsignelsen fra andakt

Publisert: 05.03.2015 kl 15:43

Trofaste lyttere av NRKs morgenandakt vil ikke lengre oppleve at velsignelsen er fjernet fra radioprogrammet som samler 300.000-400.000 lyttere hver dag.

Denne forsikringen kom da Kringkastingsrådet torsdag behandlet klager på at verken Fadervår eller velsignelse ble lest opp siste uka i januar da direktøren for Olavsdagene i Trondheim, Petter Myhr, sto for morgenandakten i NRK P1.

Lydhøre

Både NRK-ledelsen og kringkastingsrådet var lydhøre for kritikken fra en stor og trofast lytterskare som reagerte på at tradisjonen med velsignelse blir brutt. NRK-plakaten sier at NRK skal speile det religiøse mangfoldet i Norge, men også at statskanalen skal drive kristen forkynning gjennom morgenandakten i radio og søndagsgudstjenester.

Glideflukt

Elin Ørjasæter var den som gikk skarpest i rette med NRKs livssynsdekning.

– Hele livssynsredaksjonen til NRK har vært på en glideflukt fra kulturarv til et mangfold som har blitt til en grøt. Dere er stadig på tur ut av den kristne kulturarven, sa Ørjasæter.

Sårbarhet

Fra en helt annen kant uttrykte Frank Rossavik forståelse for at lytterne savnet velsignelsen. Prinsipielt er han imot at NRK lar seg bruke til formidling av en bestemt religion.

– Men jeg forstår sårbarheten i at man blir fratatt velsignelsen. Hvis man først skal ha andakt, er det pussig hvis de blir så åpne at poenget med dem helt forsvinner, sa Rossavik.

I diskusjonen ble det gitt uttrykk for at NRK må tilpasse seg en ny tid, men advart mot å gå for langt, som å fjerne liturgiske elementer helt fra andakten. Det ble også uttrykt ønske om mer kritisk livssynsjournalistikk, men ikke fattet noe vedtak. (©NTB)

Vis alle notiser