Kort notert

Forstander Ervin Kohn: – For lite kunnskap om jøder

Publisert: 17.02.2015 kl 08:15

Oslo (NTB-Lars Heltne): Nordmenn vet for lite om jøder, mener forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund. Han var glad for å få besøk av statsministeren etter terrorangrepet i København.

– Jeg mener utdanningen er for dårlig. Undersøkelser viser at 12,5 prosent av den norske befolkningen har utpreget antisemittiske holdninger. Holocaust er nevnt i skolepensum, men jødisk historie er lite til stede. Dette er noe hver generasjon bør få innsikt i, sier Kohn til NTB.

Han er glad for at statsminister Erna Solberg tok turen til synagogen for å vise at hun «passer på jødene sine». Utenfor synagogen hadde også andre Oslo-borgere tatt turen for å legge ned blomster etter angrepene i København i helgen.

Vil fiendebilder til livs

Kohn mener jødenes stilling i Norge i dag utgjør et tankekors.

– Vi er knapt 1.300 jøder, noe som så vidt er nok til å bli kalt en minoritet. At det i det hele tatt finnes antisemittisme i dette landet, viser at antisemittisme ikke har noe med jøder å gjøre, sier han.

Under besøket påpekte statsministeren at det er viktig å komme fiendebildene i samfunnet til livs.

– Mennesker har lenge hatt for vane å danne seg fiendebilder av andre når noe skjer. Fremover skal regjeringen fortsette sitt arbeid mot hatytringer, blant annet gjennom nye holdningsundersøkelser. De øvrige sikkerhetsmessige vurderingene vil politiet og PST gjøre, sier Solberg.

Sperrer veien

Synagogen i Oslo er tidligere blitt angrepet, da det ble løsnet skudd mot bygningen i september 2006. Hendelser i Europa etter nyttår har ført til at nye tiltak diskuteres fortløpende. Mandag ble det klart at byrådet vil stenge gata utenfor synagogen på St. Hanshaugen i Oslo for all gjennomgående trafikk i minst to år, skriver NRK.

– Det Mosaiske Trossamfund har vært urolige for sikkerhetssituasjonen sin, og den har ikke blitt noe mindre i løpet av de siste dagene. Byrådet vil i morgen behandle en sak hvor vi går inn for å stenge gaten, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til rikskringkasteren.

I første omgang blir det satt opp en bom i Bergstien på St. Hanshaugen. Gata skal stenges midlertidig i to år og kan deretter bli stengt permanent.

Forstanderen har likevel ikke blitt redd etter den siste tids hendelser.

– Vi føler oss trygge fordi politiet har styrket beredskapen. For oss er det «business as usual», fastslår Kohn overfor NTB. (©NTB)

Vis alle notiser