Kontakt
Publisert: 03.05.2016 kl 10:07
En gruppe astronomer som jakter på liv utenfor vårt solsystem, har oppdaget en planettrio med potensial for liv ved ei stjerne under 40 lysår unna.
Funnet er den beste sjansen så langt for å finne liv utenfor vårt solsystem, ifølge det belgiskledede forskerteamet, som har publisert studien i det anerkjente tidsskriftet Nature.
De tre planetene er på størrelse med jordkloden og går i bane rundt ei svak dvergstjerne som er kun 39 lysår unna.
– Dette er den første muligheten for å finne kjemisk spor av liv utenfor vårt solsystem, sier astrofysiker Michael Gillon, som har ledet studien, fra Universitetet i Liege.
Funnet åpner opp en helt ny jaktmark for beboelige planeter, mener han. Ettersom stjerna er så nær og såpass kald, kan astronomene studere atomsfærene rundt de tre planetene og på sikt jakte på tegn til liv.
Planetene er trolig sammenlignbare også i temperatur med jorda og omtales som «potensielt beboelige» Alt i alt er oppdagelsen en vinnerkombinasjon i jakten på liv utenfor vårt solsystem, ifølge forsker og medforfatter av studien, Julien de Wit fra Massachusetts Institute of Technology.
Stjerna har fått navnet Trappist-1 etter det belgiske teleskopet i Chile som gjorde oppdagelsen. Den er betydelig mindre og kaldere enn vår egen sol, ligger i stjernebildet Vannmannen og er så vidt på størrelse med planeten Jupiter fra vårt solsystem.
Ved hjelp av teleskopet sporet Gillon og kollegene titalls dvergstjerner. De siktet seg dretter inn på ei spesielt lovende liten stjerne. I flere måneder observerte astronomene Trappist-1 og oppdaget at det infrarøde signalet falmet i jevne intervaller.
Ytterligere analyser bekreftet tilstedeværelsen av tre eksoplaneter – som er betegnelsen på planeter som går i bane rundt stjerner utenfor vårt solsystem.
– De kan være rikere eller fattigere på vann og fjell enn vår planet. Hvis de har en atmosfære, er den sannsynligvis veldig annerledes enn vår, sier Gillon.
De to innerste planetene bruker om lag 1,5 og 2,4 dager hver på å gå i bane rundt dvergstjerna. Men de utsettes bare for mellom fire og to ganger så mye varmegenererende stråling som jorda får fra sola, ifølge forskerne. Den ytterste planetens bane tar mellom fire og 73 dager, viser studien.
– Dette er en jackpot for feltet, sier de Wit, som mener det skal være mulig å avklare om det er liv på planetene i løpet av vår generasjon.
Fram til i dag har forskere konsentrert seg mest om stjerner på størrelse med sola vår i jakten på himmellegemer som ligner på vår jordklode. Den siste oppdagelsen kan tyde på at også kalde dvergstjerner har livspotensial.
– I galaksens målestokk betyr det milliarder flere steder der liv kan ha oppstått, sier Gillon. (©NTB)
Vis alle notiser