Kort notert

FN ber Europa ta mer ansvar for migranter og flyktninger

Publisert: 18.08.2015 kl 14:27

FN sier Tyskland og Sverige ikke kan ta det meste av byrden med flyktningstrømmen til Europa og ber andre europeiske land ta mer ansvar.

FNs høykommissær for flyktninger António Guterres mener Europa må vise mer solidaritet med alle dem som er tvunget på flukt på grunn av krig og forfølgelse.

– Byrden og ansvaret må deles på flere skuldre, sier han i et intervju med den tyske avisen Die Welt.

– Det er uholdbart i lengden at bare to EU-land, Tyskland og Sverige, tar imot flertallet av flyktningene. Alle land i Europa har et moralsk ansvar for å ta imot dem og en klar forpliktelse til å beskytte dem, sier han.

Tyskland alene kommer trolig til å ha tatt imot 750.000 flyktninger innen utgangen av året, ifølge nye beregninger. Det er i så fall flere enn da Tyskland åpnet sine dører for flyktninger fra krigene på Balkan på begynnelsen av 1990-tallet.

Sverige er det EU-landet som har tatt imot nest flest asylsøkere. I fjor ble 13 prosent av de totale asylsøknadene i Europa registrert her.

Nye tall fra FNs flyktningorganisasjon UNHCR viser at nærmere 21.000 flyktninger og migranter ankom Hellas i forrige uke, nesten halvparten av det totale antallet som kom til Europa i fjor.

Søndag sa statsminister Angela Merkel at migrasjonskrisen i Europa kan bli en større utfordring for Europa enn gjeldskrisen i Hellas. (©NTB)

Vis alle notiser