Kontakt
Publisert: 04.11.2015 kl 14:42
To ferske bøker hevder å dokumentere omfattende grådighet og ekstravaganse internt i Vatikanet. De viser også at pave Frans har møtt særdeles hard motstand i sitt forsøk på å bli kvitt ukulturen.
Avsløringene av de lite tillitvekkende forholdene i Den katolske kirkes hovedkvarter i Roma er svært pinlige. Begge bøkene ble utgitt onsdag.
Den ene forfatteren, journalisten Emiliano Fittpaldi, har på forhånd fortalt om dokumenter som viser hvordan en av Vatikanets kardinaler, Tarcisio Bertrone, har tatt penger fra et sykehus for å pusse opp sin egen storslåtte leilighet.
Boka har fått tittelen «Grådighet: Dokumenter som avslører rikdom, skandaler og hemmeligheter i Frans' kirke». Forfatteren hevder også å kunne dokumentere at 378 millioner euro fra katolske menigheter verden over stort sett er gått til byråkrati i Vatikanet i stedet for til veldedighet.
Det aller mest kontroversielle er imidlertid utskriftene fra pavens private telefonsamtaler, ifølge avisen Repubblica.
I boka til journalisten Gianluigi Nuzzi, «"Kjøpmenn i tempelet», blir paven blant annet sitert på å ha stilt et retorisk spørsmål om kirkens kompetanse både på penger og de kristnes sjeler:
«Hvis vi ikke vet hvordan vi skal passe på penger, som vi kan se, hvordan skal vi da kunne passe på de troendes sjeler, som vi ikke kan se?» Han skal også ha sagt at «utgiftene er ute av kontroll».'
Samtidig har jakten startet på hvem som har lekket de fortrolige opplysningene. To av Vatikanets ansatte er allerede pågrepet: PR-eksperten Francesca Chaouqui (33) og monsignor Lucio Angel Vallejo Balda (54).
Chaouqui, som italienske medier har gitt kallenavnet «sexbombe», legger all skyld på Vallejo Balda og er allerede sluppet fri ettersom hun har lovet etterforskerne å samarbeide.
– Jeg er helt uskyldig, og jeg vil bevise det. Vallejo Balda gjorde alt, jeg forsøkte å stanse ham, sier Chaouqui, ifølge avisen La Stampa.
Det var mange som hevet øyenbrynene da den tidligere Ernst & Young-lobbyisten ble ansatt som Vatikanets PR-sjef i 2013. Året før hadde hun skrevet flere oppsiktsvekkende kommentarer på Twitter – som at paven hadde leukemi, og at en tidligere italiensk minister var homofil, men 33-åringen bedyret sin uskyld og hevdet at Twitter-kontoen var hacket.
Flere mener også at det var Chaouqui som i forrige måned sto bak ryktet om at pave Frans har en livstruende hjernesvulst.
Eksperter mener at lekkasjene kan ha vært motivert av frustrerte ambisjoner. Vallejo Balda skal ha følt seg forbigått da han fikk avslag på en søknad om forfremmelse. Det er han som skal ha gitt nattverd til 150 VIP-gjester fra et stort krystallbeger, noe som ifølge historien gjorde paven rasende.
Chaouqui skal også ha hatt ambisjoner om å klatre i Vatikanets hierarki, uten å lykkes.
Vatikanet har stemplet bøkene som et resultat av «et alvorlig brudd på pavens tillit», men det er ennå ikke bestemt om kirken vil gå til sak.
Personer som blir dømt for å ha lekket fortrolig informasjon fra Vatikanet, risikerer opptil åtte års fengsel. (©NTB)
Vis alle notiser