Kort notert

Amnesty til Irans ambassade med protest mot dødsdom

Publisert: 19.02.2015 kl 10:48

Amnesty International møter torsdag morgen ved Irans ambassade i Oslo for å overlevere en protest mot den varslede henrettelsen av en ung iraner som bare var 17 år da forbrytelsene skal ha blitt begått.

Henrettelsen av Saman Naseem (22) var varslet torsdag morgen iransk tid, men mye tyder på at den nå er utsatt. Klokka 9 vil Amnesty overlevere underskrifter mot henrettelsen til iranske diplomater i Oslo.

Ifølge Nettavisen har også norske myndigheter tatt saken opp direkte med iranske myndigheter i forbindelse med at utenriksråd Wegger Strømmen denne uken er på besøk i Teheran for bilaterale konsultasjoner.

– Strømmen uttrykte sterk bekymring for Irans omfattende praktisering av dødsstraff. Han tok også opp saken om Saman Naseem, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i UD.

Den unge iranske kurderen er dømt til døden for forbrytelser han skal ha begått som 17-åring. Han er også blitt torturert for å tvinge fram en tilståelse, ifølge menneskerettsgruppen Iran Human Rights – en tilståelse han senere har trukket tilbake.

Naseem har vært medlem i den væpnede kurdiske gruppen PJAK og er dømt for å ha skutt mot den iranske revolusjonsgarden. Dødsdommen falt i april 2013 og ble i desember samme år opprettholdt av høyesterett.

Amnesty International er blant flere menneskerettsorganisasjoner som krever at henrettelsen stanses. Også menneskerettseksperter i FN har protestert mot henrettelsen. (©NTB)

Vis alle notiser