Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Her i Lillehammer kirke blir det ikke noen skolegudstjenester det kommende året.

Her i Lillehammer kirke blir det ikke noen skolegudstjenester det kommende året.

- Skolen skal ikke være livssynsnøytral

- Hvis skolen ikke arrangerer julegudstjenester så gjør den ikke jobben sin, mener fungerende biskop i Hamar bispedømme, Ole Elias Holck.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.11.2008 kl 14:49

Skoleledelsen i Lillehammer har bestemt at skolene i kommunen ikke skal arrangere julegudstjenester i år.

Undervisningsleder ved skolesjefens kontor i Lillehammer, Didi Sunde, sier til Fritanke.no at årsaken til dette er et brev som ble sendt ut fra Utdanningsdirektoratet i desember 2007.

- Her står det at en skolegudstjeneste ikke må få preg av å være semesteravslutning, da slike avslutninger skal være samlende. Vi ønsker en inkluderende skole for alle. Rektorene i kommunen og skolesjefen har derfor bestemt at ingen skoler skal arrangere julegudstjenester i år, forteller hun.

Har ikke noe med den nye formålsparagrafen å gjøre

Sunde legger til at ordningen skal evalueres og vurderes på nytt neste år. Hun understreker også at dette ikke har noe med prosessen rundt skolens nye formålsparagraf å gjøre.

- Dette dreier seg utelukkende om brevet vi fikk fra direktoratet i fjor, og hvordan vi tolker dette. Vi ønsker ikke å legge opp til aktiviteter som splitter elevene, poengterer Sunde.

Arne Olstad, rektor ved Hammartun ungdomsskole, sier til Vårt Land at litt av årsaken vedtaket også er at slike julegudstjenester i skolens regi kan skape et press etter å delta, selv om det eksisterer alternative tilbud.

- Skolens oppdrag å ta vare på kristne tradisjoner

Fungerende biskop i Hamar bispedømme, Ole Elias Holck, mener skoleledelsen feiltolker oppdraget sitt i denne saken.

- Skolen har misforstått. Skolens formålsparagraf presiserer at en skal ta vare på kristne og humanistiske tradisjoner, sier han til Gudbrandsdølen/Dagningen.

Til Fritanke.no sier Holck at Human-Etisk Forbund og andre som mener at skolen skal være livssynsnøytral, tar feil.

- Skolen skal slett ikke være livssynsnøytral. Skolen er pålagt å formidle kristne og humanistiske verdier. Derfor er det viktig at skolen er delaktig og samarbeider med kirken når det gjelder gudstjenester og andre kirkelige handlinger både til jul, pinse og påske. Det er en del av vår kulturarv, sier han.

- Livssynsvalg å ikke gå i kirken
Holck mener at det ikke finnes noe som er livssynsnøytralt.

- Også når man lar være å gå til gudstjeneste, så er det et livssynsvalg. Spørsmålet er derfor ikke om man vil være livssynsnøytral eller ikke, men hvilket livssyn man skal velge. Og i Norge er det naturlig at skolen formidler den kristne kulturarven, sier han.

Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund, har tidligere sagt til Fritanke.no at det ville ha vært vanskeligere å argumentere for julegudstjenester i skolens regi med Bostad-utvalgets forslag til formålsparagraf.

Hamar-biskopen er uenig. Han mener det ikke ville ha gjort noen forskjell.

- Det ville ha blitt akkurat det samme. Skolen ville uansett ha hatt et ansvar for vår felles kristne kulturarv. Og det er vanskelig å formidle denne uten å oppsøke kildene, understreker Holck.

Han synes ikke det det er greit, som HEF ofte foreslår, at kirken arrangerer disse gudstjenestene utenom skoletid, slik at elevene kan gå dit på fritiden og skolen ikke trenger å ha en rolle.

- Kirken arrangerer selvsagt hele tiden ting som skolen ikke har noe med å gjøre. Men noen ganger er det også viktig at skolen er delaktig. Hvis ikke oppfyller den ikke samfunnsoppdraget sitt, sier han.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook