Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Neida, det er ikke noe slikt forskerne prøver å lage. Målet er å bekjempe Alzheimers og Parkinsons.

Neida, det er ikke noe slikt forskerne prøver å lage. Målet er å bekjempe Alzheimers og Parkinsons.

Får lov til å krysse ku og menneske

#Britiske forskere får nå lov til å befrukte ku-egg med arvestoff fra mennesker. Målet er å kurere sykdommer som Alzheimers og Parkinsons. Tekst: Ev...

Publisert:

Sist oppdatert: 07.09.2007 kl 10:13

Britiske forskere får nå lov til å befrukte ku-egg med arvestoff fra mennesker. Målet er å kurere sykdommer som Alzheimers og Parkinsons.

Tekst: Even Gran
Publisert: 7.9.2007

Det britiske kontrollorganet Human Fertilisation and Embryology Authority, HFEA, har nylig gitt britiske forskere lov til å inseminere egg fra dyr med arvestoff fra mennesker. Embryoet som kommer ut av denne sammensmeltningen skal brukes til å hente ut stamceller. Etter senest 14 dager skal embryoet ødelegges.

- Vi har sett veldig nøye på de juridiske og etiske sidene ved dette. Vi har hentet inn råd fra mange hold, og har kommet fram til at vi kan tillate dette med streng regulering, sier Angela McNabb fra HFEA til BBC.

Avgjørelsen går imidlertid ikke upåaktet hen. Calum MacKellar fra Scottish Council on Human Bioethics sier til BBC at dette er svært bekymringsfullt. Han er opptatt av hvilken moralsk status disse embryoene vil ha.

- Selv om denne forskningen kan berge liv senere, er det uetisk å ødelegge embryoer som kan ha en moralsk status, sier han.

De britiske forskerne selv er svært fornøyd med avgjørelsen og mener det kan føre til store gjennombrudd i kampen mot sykdommer som Alzheimers og Parkinsons.

- Målet med dette er selvsagt ikke å dyrke fram noe slags sykt ku-menneske hvis det er noen som er redd for det. Målet er å finne ut hvordan vi bedre kan lage stamceller for å bekjempe menneskelige sykdommer, understreker Lyle Armstrong fra Newcastle University.

Ser ikke poenget
Anthony Ozimic fra Society for the Protection of Unborn Children (SPUC) i Storbritannia er imidlertid ikke overbevist. Han er sjokkert over beslutningen til HFEA.

- Det er alvorlige etiske og moralske problemer med å gjøre slik forskning. Det er ikke bare æsj-faktoren som spiller inn, forsikrer han.

Medlem av Bioteknologinemnda og professor ved Fertilitetsseksjonen ved St. Olavs hospital i Trondheim, Arne Sunde, sier til Vårt Land at han ikke skjønner hva de britiske forskerne ønsker å oppnå med å blande arvestoff fra ku og menneske.

- Jeg savner en vitenskapelig begrunnelse for å gjøre dette, sier han.

Han ser imidlertid ikke på det som noe etisk overtramp.

- Protestene mot dette handler om æsj-faktoren, om noe folk oppfattar som skummelt. Det blir ikke noe levedyktig individ av dette, det er helt sikkert. Derfor er ikke dette kryssing av artsgrenser. Det handler mer om hva folk oppfatter som litt på kanten, sier Sunde til Vårt Land.

Human-Etisk Forbunds fagsjef og ansvarlig for forbundets høringsuttalelse om bioteknologiloven, Bente Sandvig, har ikke vært tilgjengelig for kommentar i dag.

Se tv-innslag om gen-blandingen på BBC