Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Vinje: - Lomheim tar feil om humanisme

Språkprofessor Finn Erik Vinje er uenig med Sylfest Lomheim. - Humanisme er et livssyn, også på norsk. Det er bare å slå opp i ordboka som Lomheim sel...

Publisert:

Sist oppdatert: 06.09.2007 kl 11:01

Språkprofessor Finn Erik Vinje er uenig med Sylfest Lomheim. - Humanisme er et livssyn, også på norsk. Det er bare å slå opp i ordboka som Lomheim selv bestyrer, sier han.

Tekst: Even Gran
Publisert: 6.9.2007

Språkrådets direktør Sylfest Lomheim avviste overfor Fritanke.no i forrige uke at begrepet humanisme er en livssynsbetegnelse på norsk.

- Humanisme er et allmenord på norsk. Human-Etisk Forbund kan ikke bare komme og annektere dette. Det er en tilsnikelse. Humanisme er et menneskesyn og ikke et livssyn, sa han til Fritanke.no den 29.8.

Nå får han motbør fra den kjente språkprofessoren Finn Erik Vinje.

- Her mener jeg Lomheim tar feil. Humanisme er åpenbart et livssyn, med fokus på verdslige og menneskelige verdier. Denne betydningen er godt forankret både nasjonalt og internasjonalt. Det er bare å ta en titt på Språkrådets egen ordbok for å få bekreftet dette, slår Vinje fast.

I den offisielle norske ordboka står følgende to definisjoner av begrepet humanisme.

  • Kulturstrømning i renessansen som hadde som mål å skape en verdslig og menneskelig kultur med den klassiske oldtidskulturen som forbilde.

  • Livssyn som legger vekt på menneskets egenverdi og verdier som frihet, rett og sannhet.
  • - Her er jeg altså på parti med Human-Etisk Forbund. Forbundet står på trygg grunn, også på norsk, når de bruker begrepet humanisme om sitt ikke-religiøse livssyn, slår Vinje fast.

    Sylfest Lomheim er ikke tilgjengelig for kommentar denne uka.