Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Lars Gule understreker at man må ha gode grunner for å nekte religiøse skoler, men synes det virker som om Humanisterna har nettopp det i denne saken.

Lars Gule understreker at man må ha gode grunner for å nekte religiøse skoler, men synes det virker som om Humanisterna har nettopp det i denne saken.

- Ikke uproblematisk å nekte sektskoler

#Lars Gule synes humanister som vil nekte religiøse sekter å starte egne skoler bør ha en veldig god grunn. Av Even Gran Publisert: 5.9.2007 På man...

Publisert:

Sist oppdatert: 05.09.2007 kl 11:03

Lars Gule synes humanister som vil nekte religiøse sekter å starte egne skoler bør ha en veldig god grunn.

Av Even Gran
Publisert: 5.9.2007

På mandag skrev Fritanke.no om HEFs svenske søsterorganisasjon Humanisterna som vil nekte den konservative kristne sekten Plymouthbrødrene å starte en egen barneskole i Sverige.

Forhenværende generalsekretær i HEF, Lars Gule, synes man som humanist bør ha svært gode grunner før man går ut slik Humanisterna har gjort i denne saken.

Han understreker at det er et viktig prinsipp at det er foreldrene som kjenner barna best.

- Menneskerettighetene er utformet for å beskytte individer mot statlig makt. Det er ikke flertallet som skal bestemme hva som er "best for alle", poengterer Gule.

Omdiskutert tema

Hvordan samfunnet skal forholde seg til religiøse privatskoler, er et omdiskutert tema i humanistbevegelsen. Lars Gule har i denne debatten markert seg som en talsperson for at menneskerettighetene sikrer trossamfunnene en udiskutabel rett til å starte egne skoler, og at staten bør være forsiktig med å gripe inn.

Ikke alle er enig med Gule i dette. Mange mener at staten bør motarbeide religiøse sekters forsøk på å "indoktrinere barn" gjennom slike skoler. De mener at Gule legger for stor vekt på religionsfriheten og foreldreretten, og for liten vekt på FNs barnekonvensjon, som er ment å beskytte barn mot overgrep også fra foreldre.

- Ikke tillatt å isolere
Men også Gule er enig i at barnekonvensjonen legger begrensninger på trossamfunnenes til å etablere skoler. Når det gjelder den konkrete religiøse privatskolen som Humanisterna protesterer mot i Sverige, synes han at det kan være god grunn til å gripe inn.

- Barnekonvensjonen sikrer barn rett til å bli forberedt på et liv i det åpne samfunnet. Det er ikke tillatt å isolere dem, nekte den tilgang til medier, bøker og lignende, slik det later til at denne svenske Plymouth-sekten gjør, sier Gule.

Han understreker at det er en del sentrale elementer som man ikke kan skjerme sine barn fra. Slik isolasjon vil være i strid med menneskerettighetene og ikke noe man kan gjøre under dekke av religionsfriheten eller foreldreretten.

- Her er det to hensyn som står mot hverandre; foreldreretten og religionsfriheten på den ene siden, og barnekonvensjonen på den andre. Kunsten er å finne ut når det ene hensynet skal veie tyngre enn det andre. Det er denne grenseoppgangen diskusjonen blant oss humanister handler om, og i dette tilfellet synes jeg det virker som om Plymouth-skolen strekker religionsfriheten vel langt, poengterer han.

- Skolen har fått tillatelse fordi de lover at skolen skal være "åpen og inkluderende". Skal man bare ta dem på ordet?

- Nei, det synes jeg ikke. Vi kan ikke stole på et slikt utsagn når vi vet hva en slik sekt ellers står for. Derfor må staten følge opp med tette uanmeldte inspeksjoner. Hvis ikke risikerer man menneskerettighetsbrudd. Her gjør myndighetene generelt sett en alt for dårlig jobb, sier Lars Gule.