Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Humanisterna har blant annet protestert mot Plymouth-skolen gjennom et leserbrev i den svenske avisa Aftonbladet.

Humanisterna har blant annet protestert mot Plymouth-skolen gjennom et leserbrev i den svenske avisa Aftonbladet.

Svenske humanister vil stoppe sektskole

#HEFs svenske søsterorganisasjon Humanisterna vil nekte den kristne sekten Plymouthbrødrene å starte egen friskole. Tekst: Even Gran Publisert: 3.9....

Publisert:

Sist oppdatert: 03.09.2007 kl 09:33

HEFs svenske søsterorganisasjon Humanisterna vil nekte den kristne sekten Plymouthbrødrene å starte egen friskole.

Tekst: Even Gran
Publisert: 3.9.2007

- Det er et mentalt overgrep mot barn å tvinge dem til å gå på en slik skole. Hvis FNs barnekonvesjon skal bety noe som helst i Sverige, så må denne skolen stoppes, slår Christer Sturmark fast. Han er leder av det svenske forbundet Humanisterna, som er Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Sverige.

Skolen det er snakk om skal drives av den svenske avleggeren av det det internasjonale kristne samfunnet "Exclusive Brethren" som igjen er en del av den større bevegelsen "Plymouth Brethren".

Stenges ute fra verden

Dette er et trossamfunn som trekker et skarpt skille mellom de som er innenfor og de som er utenfor. Alle som tilhører sekten skal ha så lite kontakt som mulig med omverdenen. Sekten er overbevist om at resten av samfunnet er gjennomsyret av antikrist. Sektmedlemmene får verken lov til se på tv, høre radio, lese aviser, eller bruke internett. Barn innenfor sekten får ikke lov til å ha kontakt med andre barn.

Til tross for dette har Plymouthbrødre fått lov til å opprette en privatskole i Sverige. De har fått avslag en rekke ganger, men til slutt ga Länsretten i Stockholm dem tillatelse under forutsetning av at de tilsetter lærere som tilhører sekten, og at skolen blir "åpen for alle".

Vil nekte barn kontakt med hverandre

Rektor på Plymouthskolen, Kjell Blomster, sier til SVT at alle er velkommen på skolen, men at det så langt bare er barn som tilhører sekten som er påmeldt.

Når Plymouth-barna fyller tolv år, får de lov til å "velge" om de ønsker å fortsette i sekten. Men hvis de velger å bryte, blir de utestengt fra fellesskapet og får for eksempel ikke lov til å spise sammen familien sin, skriver Humanisterna på sin hjemmeside.

Plymouth-brødrene har ikke overraskende et svært restriktivt syn på homofili, er meget konservative i sitt syn på kjønnsroller, samt at de avviser evolusjonslæren og mener at jorda ble skapt av Gud for rundt 6000 år siden.

- Plymouthbrødrene er så ekstreme at de får Livets ord til å framstå som lettmelkskristne, konstaterer Humanisternas leder Christer Sturmark.

- Misbruk av religionsfriheten
Humanisterna prøver nå å få den svenske staten til å trekke tilbake den godkjenningen til Plymouthskolen.

- Situasjonen er uakseptabel. Disse barna er hjernevaskede fra fødselen, og nå skal en skattefinansiert skole fortsette hjernevasken. Denne sekten må umiddelbart fratas retten til å starte en egen friskole. Dette er et grovt misbruk av religionsfriheten, slår forbundet fast i en pressemelding.

Humanisterna understreker videre at den offentlige skolen er et vindu mot verden for barn som er født inn i slike sekter, og at det er dette den svenske staten nå vil ta fra dem.

- Vi voksne eier ikke barna våre. De har rett til å få en allsidig undervisning slik at de selv kan avgjøre hvor de står, livssynsmessig sett. Dette gjelder selv om de har vært så uheldige å bi født inn i en ekstrem religiøs sekt, slår forbundet fast.

Skoleminister krever forbud

Den svenske skoleministeren Jan Björklund fra Folkpartiet liberalerna er på Humanisternas side i denne saken. Han lover en innskjerpelse av religiøse sekters adgang til å starte skoler.

- Jeg vil jobbe for å skjerpe loven. Jeg synes ikke religiøse sekter, enten de er muslimske eller kristne, skal få drive friskoler, sier han til SVT.

Saken kan imidlertid bli vanskelig internt i den svenske regjeringen. SVT skriver at Björklund og Folkpartiet liberalerna har regjeringspartner Kristdemokraterna mot seg i saken.

TV-innslag fra SVT:

Mer info: