Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Sara Azmeh Rasmussen ønsket ikke først å fortelle hvorfor pressekonferansen ble avlyst, men da journalistene begynte å spørre måtte hun til slutt innrømme at årsaken var en konflikt mellom henne og Walid Al-Kubaisi.

Sara Azmeh Rasmussen ønsket ikke først å fortelle hvorfor pressekonferansen ble avlyst, men da journalistene begynte å spørre måtte hun til slutt innrømme at årsaken var en konflikt mellom henne og Walid Al-Kubaisi.

Pressekonferansen avlyst

- Jeg vil ikke utelukke at jeg prøver igjen. Jeg har ikke gitt opp. Dette sa en noe desillusjonert Sara Azmeh Rasmussen i dag. Hun måtte forklare for ...

Publisert:

Sist oppdatert: 26.04.2007 kl 17:12

- Jeg vil ikke utelukke at jeg prøver igjen. Jeg har ikke gitt opp. Dette sa en noe desillusjonert Sara Azmeh Rasmussen i dag. Hun måtte forklare for pressen at det ikke blir noe av et varslet forum for moderate og sekulære muslimer i denne omgangen.

Tekst: Even Gran
Publisert: 26.4.2007

- Det er personkonflikt og politisk uenighet mellom Walid al-Kubaisi og meg som er hovedårsaken til at vi har måttet avlyse pressekonferansen i dag, forteller Sara Azmeh Rasmussen.

Den planlagte pressekonferansen som skulle markere starten på et nytt forum for moderate og sekulære muslimer i Norge, ble til en seanse der en tydelig frustrert Sara Azmeh Rasmussen måtte forklare hvorfor samarbeidet skar seg.

- Al-Kubaisi og jeg har vært uenig om mye, blant annet synet på homofili, og i hvilken grad vi som enkeltpersoner burde mene noe om politiske spørsmål som for eksempel Israel/Palestina-konflikten, forteller hun.

Azmeh Rasmussen er fortvilt over at konflikten har ført til at det ikke blir noe av forumet i denne omgangen.

- Det er svært viktig for meg at den store gruppen av moderate og sekulære muslimer får et talerør. Det er helt urimelig at folk med muslimsk bakgrunn bare skal la seg representere av imamer og andre religiøse. Jeg har ofret svært mye for denne saken. Arbeidet med å få opprettet forumet har for eksempel gjort sitt til at jeg ikke får tatt eksamen i vår, noe som igjen kan føre til at jeg ikke får mer studielån, sier hun.

- De får stå fram hvis de vil

Det er en sju personer stor gruppe, inkludert Azmeh Rasmussen og Al-Kubaisi, som siden oktober i fjor har jobbet med å opprette forumet for sekulære og moderate muslimer.

Azmeh Rasmussen vil ikke fortelle hvem de andre fem er, eller hvordan de stiller seg til konflikten.

- Jeg har ikke noen konflikt med noen av de andre, men jeg vil ikke sitte her og si hvem de er. De får selv stå fram hvis de ønsker det, sier hun.

Azmeh Rasmussen bekrefter imidlertid at hun ikke har fått den støtten hun kunne ønske seg fra gruppa, i konflikten med Al-Kubaisi.

- Til slutt ble det ham eller meg. Jeg kunne godt ha fortsatt uten ham, men enkelte av de andre i gruppa syntes ikke han burde gå. Dermed ble det brudd, og vi måtte avlyse pressekonferansen, sier hun.

- Håper de kommer i gang igjen

Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, har lest grunnlaget for det planlagte forumet, og synes det er veldig trist at en konflikt av denne typen ødelegger for et så viktig initiativ.

- Det er veldig viktig at sekulære og moderate muslimer i Norge får et talerør. Vi får håpe dette kommer i gang igjen senere, når konflikten har lagt seg, sier han.

Vil ikke representeres av religiøse

Forumet "LiM - Likhet i mangfoldet" skulle etter planen bli "et sosialt og intellektuelt rom for moderate og sekulære muslimer og for å markere avstand til radikal islam", ifølge pressemeldingen.

Forumet skulle ha som mål å bane veien for en ny organisasjon i 2008, der det var meningen å representere det brede lag av folket med bakgrunn fra muslimske land.

- Frem til i dag har nordmenn med bakgrunn i muslimske land nærmest utelukkende blitt representert av religiøse organisasjoner. En stor andel muslimer har ennå ikke kommet til ordet i samfunnsdebatten. Nå er tiden overmoden for en forandring, skriver initiativtakerne.

- Ingen kommentar

Fritanke.no har vært i kontakt med Walid Al-Kubaisi, men han ønsker ikke å kommentere saken i dag.

Al-Kubaisi er forfatter, kommentator og en kjent sekulær-muslimsk debattant. Han skriver blant annet jevnlig i Klassekampen. I fjor høst ble han tilkjent statsstipend.