Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Åge Stavsøien melder seg ut av Handel og kontor på dagen hvis LO-sekretariatet vedtar full støtte til statskirkeordningen på mandag.

Åge Stavsøien melder seg ut av Handel og kontor på dagen hvis LO-sekretariatet vedtar full støtte til statskirkeordningen på mandag.

Fagorganiserte i HEF opprørt over LO-støtte til statskirken

#I går annonserte LO-leder Gerd Liv Valla at LO-ledelsen støtter statskirken. Dette opprører HEF-ansatte som er organisert i Handel og kontor. - Hvis ...

Publisert:

Sist oppdatert: 01.12.2006 kl 09:57

I går annonserte LO-leder Gerd Liv Valla at LO-ledelsen støtter statskirken. Dette opprører HEF-ansatte som er organisert i Handel og kontor. - Hvis LO-sekretariatet vedtar dette på mandag, bør de LO-organiserte i HEF melde seg ut kollektivt, sier Åge Stavsøien, organisasjonssekretær for HEF i Sør-Trøndelag.

Tekst: Even Gran
Publisert 1.12.2006

- Jeg føler meg skikkelig forulempet. Jeg vil ikke være med i en fagorganisasjon som kjemper internasjonalt mot brudd på menneskerettighetene, men som nasjonalt ikke har de minste skrupler med å forsvare overtramp mot de samme rettighetene.

- Ja, ikke bare forsvarer Valla overtrampene. Hun til og med argumenterer for at det er helt greit, slår Åge Stavsøien fast.

Han er organisasjonssekretær for Human-Etisk Forbund i Trondheim. Stavsøien er også, i likhet med mange andre HEF-ansatte, organisert i Handel og kontor, ett av de større forbundene under LO. Stavsøien er opprørt over at et så stort forbund som LO, som er like livssynsmessig mangfoldig som resten av samfunnet, kan gå inn for noe slikt.

- Hvis dette blir vedtatt av LO-sekretariatet på mandag, vil jeg kreve at klubbledelsen i HEF-Handel og kontor starter arbeidet med å gå over til en ikke-LO-forening. Hvis ikke kommer jeg til å melde meg ut øyeblikkelig, sier Stavsøien.

- Statlig styring er viktig
Det var på LO-stats årlige konferanse på Pers hotell på Gol at LO-leder Gerd Liv Valla overrasket mange av de fremmøtte med en klar støtte til statskirken. I tillegg kunne hun berette at hele LOs politiske ledelse støtter dette.

- Det er viktig at vi har en kirke der vi kan bevare mangfoldet. Statlig styring er viktig for å hindre en konservativ dreining, sa Valla ifølge Dagsavisen.

Etter talen ble Valla konfrontert med at hun gjerne må mene dette som privatperson, men at hun bør være forsiktig med å gå ut med slike synspunkter som LO-leder. Det var hun ikke enig i.

- Det er definitivt ikke en privatsak. Kirken er viktig for våre mange medlemmer landet over. Vi vil ha en styring som muliggjør at Rosemarie Köhn og Tor B. Jørgensen kan utnevnes til biskoper, slo Valla fast.

Spørsmålet skal behandles i LO-sekretariatet på mandag. Dagsavisen skriver at flere av lederne i de ulike LO-forbundene kvapp til da sjefen var såpass tydelig i spørsmålet.

- Hårreisende holdning
- Det er hårreisende hvis LO på mandag setter til side prinsippet om likebehandling akkurat når det gjelder livssyn. Dette er jo et prinsipp som ellers er svært sentralt for fagbevegelsen, sier lederen i HEFs Handel og kontor-lag, Tove Solli.

Hun synes det er merkelig hvis fagbevegelsen skal gå inn for noe så anakronistisk som statskirkeordningen.

- Det later til at det er mange som har problemer med å tenke prinsipielt i denne saken. Human-Etisk Forbund er et hederlig unntak, og jeg har hatt et håp om at også LO kunne være det, sier Solli.

Hun vil ikke spekulere i hva som vil skje i HEF Handel og kontor hvis LO-sekretariatet på mandag bestemmer seg for å støtte statskirkeordningen.

- Dette må vi ta internt. Men det er klart at hvis et flertall av medlemmene ønsker utmeldelse, må vi jo bare følge opp det, sier Solli.

Hun vil ikke si hva hun selv synes utfallet bør bli hvis LO-sekretariatet støtter Valla på mandag.

- En kollektiv utmeldelse, og innmeldelse i et annet forbund er et tungt løft. Mange avtaler må inngåes og reforhandles. Jeg synes vi skal tenke oss godt om før vi gjør noe sånt, sier hun.

I dag sendte Solli et brev til Handel og kontors leder Sture Arntsen der hun ber Handel og kontor gjøre hva de kan for at LO-sekretariatet på mandag avviser forslaget om statskirkestøtte fra Gerd Liv Vallas ledergruppe.