Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Terry Jones sier at "muslimer er velkommen til USA" men vil altså likevel brenne Koranen. Han frykter at USA vil "ende opp som Europa" hvis de ikke gjør noe snart. Se CNN-innslaget.

Terry Jones sier at "muslimer er velkommen til USA" men vil altså likevel brenne Koranen. Han frykter at USA vil "ende opp som Europa" hvis de ikke gjør noe snart. Se CNN-innslaget.

IHEU protesterer mot Koran-brenning

Den internasjonale humanistunionen IHEU bruker vanligvis skarpe ord mot islam. Men Koran-brenning går over streken.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.08.2010 kl 11:28

I Florida planlegger den karismatiske kristne menigheten Dove World Outreach Center å brenne muslimenes hellige bok Koranen under en seremoni den 11. september, for å protestere mot den religionen de mener er årsaken til terrorangrepene i 2001.

Pastor Terry Jones mener islam er "djevelens religion", og han synes heller ikke det virker som om muslimer har det spesielt morsomt.

- Spør deg selv, har du noen gang sette en lykkelig muslim? Når de er på vei til Mekka? Når de samles på gulvet i moskeen? Ser islam ut som en religion som gjør deg lykkelig? Nei, det ser ut som djevelens religion, sier Jones i en av sine Youtube-videoer, ifølge CNN.

Initiativet har fått flere avleggere, blant annet en Facebook-gruppe som tar til ordet for å innstifte 11. september som "brenn en Koran-dagen".

- Man bør ikke brenne, men lese bøker

Dette synes IHEU er å gå over streken. De fordømmer den planlagte offentlige brenningen av Koranen. IHEU er den internasjonale humanistunionen som også Human-Etisk Forbynd er medlem av.

- Bokbrenning symboliserer uvitenhet og hat. Da nazistene brente bøker av store jødiske forfattere og anti-nazister, var det ikke bare et overgrep mot kulturen, men et tegn på deres egen dumskap. Å ty til Koran-brenning tyder på at man heller vil lukke munnen til muslimene med makt, snarere ennå overbevise dem med argumenter, skriver IHEU-president Sonja Eggerickx.

Matt Cherry, som leder IHEUs delegasjon til FN i New York, mener at den egentlige kulturkollisjonen ikke står mellom kristne, muslimer, religiøse og ikke-religiøse. Den største konflikten står mellom de tolerante og de ikke-tolerante, mener han.

- Skillet går mellom de som brenner bøker de er uenige i, og de som heller leser dem. Her har Dove World Outreach Center plassert seg trygt på samme side som de muslimske ekstremistene, mener Cherry.

Sonja Eggerickx frykter at den religiøse toleransen er på retur i USA for tiden.

- Når vi ser den fordomsfulle motstanden mot å bygge nye moskeer i USA, så blir dessverre det samlede inntrykket at mange amerikanere kan være i ferd med å oppgi sin tidligere toleranse for religiøst mangfold, mener hun.